• Посилання скопійовано

Що нас чекає у листопаді: законодавчі зміни і не тільки

12 важливих змін та подій, які очікують бухгалтерів і українців у листопаді 2022 року

Що нас чекає у листопаді: законодавчі зміни і не тільки

1) Індексація зарплати – нюанси у листопаді

У вересні 2022 року індекс інфляції становив 101,9%. Про читайте тут.  Він вплинув на розрахунки ІСЦ за липень-вересень 2022 року.

Тому всі роботодавці у листопаді будуть нараховувати індексацію за новими коефіцієнтами. Також перше нарахування індексації  чекатиме роботодавців, які збільшували оклади у червні 2022 року.

Крім того, працює правило, що зарплата індексується в межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб. 

У листопаді  2022 року поріг індексації не зміниться та становитиме 2600 грн. Про це ми писали тут.

 

2) З 1 листопада подорожчає термінове оформлення внутрішнього та закордонного паспортів

Кабінет Міністрів змінив вартість послуг у сфері міграції. З 1 листопада 2022 року зросте вартість термінового оформлення паспорта, закордонного паспорта та проїзного документа біженця.

 

3) 3000 грн на дитину з інвалідністю та 2000 грн решті: допомога мешканцям звільнених територій

З 1 листопада  почне діяти Постанова КМУ №1195, якою передбачено надання грошової та гуманітарної допомоги евакуйованим українцям і мешканцям звільнених територій. Подробиці - у новині. 

 

4)  З 1 листопада столичні ЦНАПи скасували можливість запису на конкретну годину прийому

З 1 листопада заявників прийматимуть за електронною чергою, що формуватиметься у приміщеннях ЦНАПів. Усі, хто мав запис, будуть прийняті першочергово.

 

5)  З 3 листопада - нові форми довідок для цільового використання спирта

Мінфін наказом від 25.08.2022 р. №255 затвердив:

  • форму Довідки про прогнозований обсяг потреби в спирті етиловому для виготовлення окремих видів продукції;
  • форму Довідки про цільове використання спирту етилового.

Про них читайте тут.

 

6)  З 6 листопада діють зміни у веденні е-трудових та скасування №10-ПО

Президент підписав Закон №2682 зі змінами до Закону про ЄСВ та інших законів щодо захисту прав фізосіб під час війни та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю. 5 листопада Закон було опубліковано, його норми почали діяти з 6 листопада

 

7)  9 листопада – граничний термін подання податкової звітності за III квартал 2022 року

Єдина звітність з ПДФО, ЄСВ та ВЗ, з податку на прибуток, єдиного податку для ФОП III групи і ще кілька десятків звітів. Перелік усіх необхідних для подання звітів дивіться тут. У разі відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок під час війни (тобто поки до 21 листопада) він звільняється від відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

 

8) З 19 листопада платники податків зможуть ділитися податковою інформацією через Електронний кабінет

Мінфін затвердив зміни до Порядку функціонування Е-кабінету. Зокрема, додано правила отримання податкової інформації про інших платників податків за попередньо наданою згодою, в т.ч. у вигляді е-документа. Ці зміни діятимуть з 19 листопада.

 

9) 21 листопада – граничний строк сплати податків за ІІІ квартал 2022 року

Яких саме – читайте у цій новині. У випадку відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок під час війни (тобто поки до 21 листопада) він звільняється від відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

 

10) До 21 листопада – в Україні воєнний стан та загальна мобілізація

З 17 серпня діє Закон, яким воєнний стан в Україні продовжено з 05:30 23 серпня 2022 року строком на 90 діб (тобто до 21 листопада). Також на цей період продовжено й загальну мобілізацію. Як це впливає на правила сплати податків та звітування з них? Що з реєстрацією ПН та РК? Які правила діють в сфері праці та оплати за роботу? Як нараховувати лікарняні? Що з перевірками контролюючих органів? Читайте у статті від редакції.

Чи буде воєнний стан продовжено, наразі невідомо. Про це повідомимо додатково.

 

 11) З 29 листопада діятиме нова форма податкового повідомлення-рішення

Мінфін затвердив зміни до Порядку надіслання контролюючими органами податкових повідомлень рішень платникам податків. Зокрема, його доповнено новим додатком 31 «Податкове повідомлення-рішення за формою МПЗФ»

 

12) Медогляди працівників: до 30 листопада включно слід подати заяву Держпраці на 2023 рік

Попри війну представники роботодавців повинні надати Держпраці заяву щодо визначення категорій працівників, які підлягають медичному огляду в 2023 році. Строк для її подання - до 1 грудня 2022 року (тобто останній день - середа, 30 листопада).

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»