• Посилання скопійовано

Медогляди працівників: подаємо заяву Держпраці на 2023 рік до 1 грудня!

Попри війну представники роботодавців повинні надати Держпраці заяву щодо визначення категорій працівників, які підлягають медичному огляду в 2023 році. Строк для її подання - до 1 грудня 2022 року

Медогляди працівників: подаємо заяву Держпраці на 2023 рік до 1 грудня!

Держпраці у Сумській області наголошує, що в умовах дії воєнного стану медичні огляди працівників проводити НЕОБХІДНО.

Держпраці інформує роботодавців, що до 1 грудня поточного року потрібно скласти і погодити Акт визначення категорії працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичному огляду на наступний рік, та протягом місяця надати поіменні списки працівників, які підлягають періодичним медичним оглядам.

Відповідно до ч. 1 ст. 17 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 р. № 2694-XIIст. 169 Кодексу законів про працю України роботодавець зобов’язаний за свої кошти забезпечити фінансування та організувати проведення попереднього і періодичних медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, що річного обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року.

 

Від редакції: Зазначимо, що запровадження воєнного стану не спричинило змін у нормативно-правових актах, які дали б роботодавцеві можливість переносити строк проведення медогляду. Про це ми писали тут. Тож всі роботодавці мають забезпечити подання відповідних заяв до Держпраці.

Про кого подавати заяву:

Відповідно до Порядку №246 до 1 грудня 2021 року триває робота щодо визначення категорії працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичним оглядам у 2022 році. 

Але це стосується тільки окремих категорій працівників (і не всіх підприємств). Обов'язкові попередній (під час прийняття на роботу) і періодичні (протягом трудової діяльності) медогляди проводяться для працівників, зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, та щорічно для осіб віком до 21 року (п. 1.3 Порядку 246).

При цьому медогляди осіб, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб, встановлені Порядком №559. Порядок №246, за яким потрібно повідомляти Держпраці про працівників, не стосується Порядку №559. Це два окремих порядки проведення медоглядів. Відповідно на медогляди, передбачені Порядком № 559, заяву подавати не треба.

Про це читайте у нашій аналітиці

***

Читайте також:

Джерело: Держпраці в Сумській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»