• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 24 – 30 жовтня

Зміни призову на військову службу, об’єднання ФСС та ПФУ, страхування відповідальності замість пожежних перевірок, новий порядок стимулювання працевлаштування безробітних, виведення з ринку системно важливого банку та е-резиденство. А ще безліч змін поміж цим

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 24 – 30 жовтня

Військовий облік жінок та зміни до призову на військову службу
25 жовтня офіційно опубліковано, а 26 жовтня набрав чинності Закон №2664-IX щодо добровільності військового обліку жінок. Нагадаємо, що ним встановлено добровільну постановку на військовий облік для жінок, за винятком медиків. Про це читайте тут.

Крім того, з 29 жовтня запрацювали зміни до призову на військову службу. Законом №2678-IX визначено, що під час воєнного стану призов на строкову військову службу не проводиться, а призовні комісії створюються для розгляду питань щодо:

  • організації та проведення медичного огляду осіб, які перебувають на військовому обліку призовників та досягли 27-річного віку, взяття їх на військовий облік військовозобов’язаних або виключення з військового обліку;
  • направлення призовників, які виявили бажання вступити до вищих військових навчальних закладів або військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти, для проходження випробувань та складання вступних іспитів або прийняття рішення про відмову в такому направленні.

 

ФСС та ПФУ – в одній структурі: як це буде і чого чекати?
25 жовтня офіційно опубліковано Закон №2620. Ним викладено у новій редакції Закон «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», який набере чинності 1 січня 2023 року. Зокрема, пропонується об’єднати адміністративні структури ПФУ та ФСС для скорочення адміністративних видатків та підвищення ефективності виконання ключових функцій фондів.

Що це означає для роботодавців та працівників? Читайте у статті від редакції.

 

Ще п’ять важливих законів, опублікованих минулого тижня

  1. Страхування відповідальності замість пожежних перевірок. 28 жовтня опубліковано, а 29 жовтня набрав чинності Закон №2655-IX про заміну перевірок з пожежної безпеки страхуванням. Але ця новація стосується підприємств із середнім та/або незначним ступенем ризику.
  2. Новий порядок стимулювання працевлаштування безробітних. 28 жовтня опубліковано Закон №2622-IX щодо реформування служби зайнятості, соціального страхування на випадок безробіття, сприяння продуктивній зайнятості населення, у тому числі молоді, та впровадження нових активних програм на ринку праці. Більшість його норм набере чинності 29 жовтня 2022 року.
  3. Виведення з ринку системно важливого банку під час війни. З 28 жовтня діє Закон №2643-IX щодо особливостей виведення з ринку системно важливого банку в умовах воєнного стану. Зараз таких банків 14, про який саме йдеться – у законі не зазначено.
  4. Е-резиденство в Україні. З 1 квітня 2023 року іноземці зможуть ставати е-резидентами України. 28 жовтня опубліковано Закон №2654-IX про внесення змін до ПКУ та деяких інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування підприємницької діяльності е-резидентів.
  5. Збільшення штрафів за незаконну торгівлю пальним. За оптову або роздрібну торгівля пальним без держреєстрації або без документа дозвільного характеру штрафуватимуть у розмірі від 17000 до 34000 грн. Це передбачено Законом №2657-ІХ, який набрав чинності 29 жовтня.

 

Оновлено актуальний перелік окупованих територій для виплат переселенцям
Мінреінтеграції вкотре оновило Перелік територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) (станом на 10.10.2022 р.).

До нього ввійшли 9 областей. Це територіальні громади Донецької (66), Харківської (56), Дніпропетровської (10), Луганської (37), Запорізької (59), Херсонської (48), Миколаївської (26), Сумської (20), Чернігівської (4) областей. Загалом у переліку наразі 326 громад. Усі внутрішньо переміщені особи з цих громад отримають грошову допомогу від держави.

 

Заблокували ПН/РК? Вимагайте у ДПС пояснення причин
Однією з найбільших претензій платників до системи блокування ПН/РК є відсутність розуміння безпосередньо з тексту рішення про причини блокування.

І ось маємо новий лист ДПСУ №12876/7/99-00-18-0-02-07. Згідно з ним з метою належної організації роботи, створення сприятливих умов для ведення бізнесу та покращення рівня обізнаності платників податку щодо причин віднесення їх до категорії ризикових, регіональні ДПС зобов'язали належно заповнювати детальну інформацію та обґрунтування підстав прийняття рішень про відповідність пункту 8 критеріїв ризиковості платника податку.

Д. Гетманцев, який першим й оприлюднив цей лист, рекомендує вимагати від податківців дотримання зазначених правил.

 

Що ще цікавого розповіла ДПС?

  1. Податківці наполягали, що ПДФО та ВЗ за вересень слід сплатити до 28 жовтня (включно). Зауважимо, що у ПДФО та ВЗ (якщо дохід нарахований, але не виплачений) місячні строки сплати. Але, як бачимо, ДПС щодо них знову зробила виняток. Для інших місячних податків останній день сплати – 31 жовтня.
  2. ДПС нагадує, що з 01.01.2023 р. змінюються вимоги до порядку розрахунків за продані товари (надані послуги). Торговці, які провадять госпдіяльність у населених пунктах з чисельністю населення понад 25 тис. осіб, повинні будуть забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків за продані ними товари (послуги). Для кого будуть винятки, читайте тут.
  3. Коли податківці мають право вимагати інформацію про рух коштів на банківському рахунку? ДПС у Черкаській області зазначила, що інформацію про кошти на рахунках податківці мають право отримувати від установ НБУ, банків та інших фінансових установ лише на підставі рішення суду. А платник податків її надає тільки під час документальної перевірки.
  4. Скільки часу роботодавець має зберігати архів файлів поданих раніше звітів з ЄСВ? За роз’ясненням ДПС у Полтавській області, відомості про застраховану особу, що підлягає загальнообов'язковому державному соцстрахуванню (з 2011 року – це звіти з ЄСВ), мають зберігатися протягом 75 років.

 

Реформування порядку сплати ПДФО: варіант від Гетманцева
Д. Гетманцев та інші нардепи зареєстрували у ВРУ законопроєкт №8122-1 зі змінами до ПКУ щодо вдосконалення порядку нарахування, утримання та сплати (перерахування) ПДФО до бюджету. Ним пропонується:

  • конкретизувати поняття відокремленого підрозділу;
  • зобов’язати у податковій звітності, яку подають роботодавці, зазначати код та категорію адміністративно-територіальної одиниці та території територіальної громади відповідно до Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та території територіальної громади, де знаходиться робоче місце працівника;
  • встановити, що у разі прийняття рішення про створення або переміщення на територію іншої територіальної громади відокремленого підрозділу юридична особа повідомляє про це контролюючі органи за своїм місцезнаходженням та за місцезнаходженням таких новостворених (переміщених) підрозділів у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику;
  • встановити, що ПДФО може перераховуватись також на єдиний рахунок, згідно із статтею 35-1 ПКУ;
  • визначити, що ПДФО нарахований працівникам, які виконують надомну роботу, перераховується за місцезнаходженням робочого місця, визначеного згідно з трудовим договором про надомну роботу.

У разі прийняття Закон набере чинності з 1 січня 2023 року.

 

Довідку-підтвердження статусу резидента можна буде отримати онлайн
Мінфін наказом від 19.08.2022 р. №248 затвердив:

  • форму довідки-підтвердження статусу податкового резидента України для уникнення подвійного оподаткування відповідно до норм міжнародних договорів. Тепер її можна буде отримати онлайн;
  • Порядок підтвердження статусу податкового резидента України для уникнення подвійного оподаткування відповідно до норм міжнародних договорів. Він визначає процедуру видачі довідки-підтвердження платнику податків - особі (юридичній або фізичній), яка є резидентом України у розумінні ПКУ та міжнародних договорів України про уникнення подвійного оподаткування, а також підтвердження статусу податкового резидента України на документах за спеціальними формами, затвердженими іноземними компетентними органами, з метою застосування цих договорів до доходів, отриманих платниками податків із джерел в іноземній державі.

Більше читайте у новині.

 

Статзвітність – 2023: які звіти буде скасовано, а які змінено?
Держстат опублікував зміни у поданні форм державних статистичних спостережень до органів державної статистики на 2023 рік. Так, для подання 62 звітів змінено форми, для 13 форм змінено строк подання, 4 форми скасовано та затверджено 4 нові звіти.

 

Чи зʼявляться проєкти планових перевірок контролюючих органів на 2023 рік?
ДРС пропонує скасувати необхідність затвердження річних планів перевірок на 2023 рік та внесення інформації до Інспекційного порталу. Тим часом деякі держоргани вже встигли визначити перелік госпсуб’єктів, які підлягають плановим перевіркам у 2023 році. Тож чи очікувати на плани перевірок у 2023 році – читайте тут.

 

Порядок ведення трудових книжок оновлять, а Інструкцію №58 скасують
Чинний порядок ведення трудових книжок працівників було регламентовано ще у 1993 році Постановою КМУ №301 та Інструкцією №58. І хоча до них неодноразово вносилися зміни, значна частина їх положень є застарілими та не відповідають вимогам сьогодення.

І ось на сайті СПО профспілок з’явився проєкт постанови КМУ «Питання ведення трудових книжок». Нею пропонується затвердити нові:

  • зразки бланків трудової книжки і вкладиша до них;
  • Порядок ведення трудових книжок працівників.

Також оприлюднено проєкт розпорядження КМУ «Про скасування наказу Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29 липня 1993 р. №58».

 

Визначено правила виправлення помилок у лікарняних під час війни
МОЗ, Мінсоцполітики та ФСС наказом від 15.09.2022 р. №1667/250/384од внесли зміни до Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності. Її доповнено новими пунктами 13-15. Вони потрібні для реалізації прав пацієнтів, які тимчасово втратили свою непрацездатність та внаслідок проведення бойових дій не можуть звернутися до того ж закладу охорони здоров'я, на виправлення помилки у виданому листку непрацездатності.

 

Що робити, якщо виключили електроенергію: поради бізнесу
За перший рік війни українці опанували мистецтво жити і навіть успішно вести бізнес в умовах періодичних повітряних атак. Це було складно, це вимагає додаткових зусиль. Але тим не менше, це допомагає вижити всім: і продавцям товарів та послуг, і тим, хто їх споживає.

Тепер завдання ускладнили – ми стикнулися з дефіцитом електроенергії, спричиненим пошкодженням критичної інфраструктури.

Що можна зробити в такій ситуації? Читайте у статті від редакції.

 

Інші новини

  1. Дія паспорта закінчилася під час війни? Уряд вирішив це питання! Згідно з Постановою КМУ №1202, на період воєнного стану паспорти громадян України у формі картки, терміни дії яких закінчилися, і паспорти зразка 1994 р., до яких не вклеєно фотокартки при досягненні певного віку, є документами, що посвідчують особу і підтверджують громадянство України.
  2. 3000 грн на дитину з інвалідністю та 2000 грн решті: з 1 листопада почне діяти Постанова КМУ №1195, якою передбачено надання грошової та гуманітарної допомоги евакуйованим українцям і мешканцям звільнених територій.
  3. «Укрпошта» почала видавати разову фінансову допомогу. Розмір виплати становить 2200 грн і їх уже почали одержувати мешканці звільнених населених пунктів на Донбасі.Як раніше заявляла Ірина Верещук, оформити цей вид допомоги українці можуть через додаток «Дія» та платформу «єДопомога».

В останній день Хеловіна трапляються неймовірні речі!

Низькі ціни на Бухгалтерську Відеоплатформу №1 з нагоди Хеловіна — це задоволення, яке можна дозволити ЛИШЕ СЬОГОДНІ!

Ви ж не пропустите можливість, наприклад, забрати найкращий пакет «Професіонал» з усім його функціоналом? Він коштує лише 229 грн/міс. замість 897 грн/міс.!

Хочете будь-який інший пакет? Обирайте! На всі діють знижки до 77%! Навіть не потрібно жодних заклинань.


Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»