• Посилання скопійовано

Що почитати у грудні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за дев'ятий місяць війни

Війна триває... А отже й надалі це основна тема, до якої зводиться більшість інших (зокрема, бухгалтерських). Щоби поміж усім цим потоком інформації не пропустити чогось важливого, рекомендуємо почитати 12 найцікавіших матеріалів редакції за листопад

Що почитати у грудні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за дев'ятий місяць війни

1) Оновлено перелік окупованих територій для виплат переселенцям (станом на 23.10.2022 р.)

199 тис. переглядів

Станом на 23 жовтня 2022 року до оновленого переліку ввійшли 9 областей. Це територіальні громади Донецької (66), Харківської (56), Дніпропетровської (10), Луганської (37), Запорізької (62), Херсонської (45), Миколаївської (26), Сумської (19), Чернігівської (4) областей. Загалом у переліку наразі 325 громад.

 

2) Підвищена грошова допомога від ООН: хто та як може отримати?

56 тис. переглядів

ООН разом з Благодійним фондом «Право на захист» розпочали грошові виплати для українців. Вони отримуватимуть по 2200 грн протягом шести місяців. Загальна сума допомоги становить 13200 грн.

 

3) Роботодавці не будуть індексувати зарплату у 2023 році

21 тис. переглядів

3 листопада ВРУ підтримала в цілому, а 23 листопада Президент підписав Держбюджет на 2023 рік. За ним розмір мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму з 1 січня становитиме 6700 грн та 2589 грн (загальний показник). Про те, які наслідки матиме це для бізнесу та як вплине на податки для ФОП, читайте тут і тут. А ще ним передбачено зупинення дії Закону про індексацію доходів населення. Відповідно нараховувати індексацію щодо зарплати у 2023 році вже буде не потрібно.

 

4) З 6 листопада діють зміни у веденні е-трудових та скасування №10-ПОІ

16 тис. переглядів

6 листопада набрав чинності Закон №2682 зі змінами до Закону про ЄСВ та інших законів щодо захисту прав фізосіб під час війни та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю. Завдяки йому вже за підсумками 2022 року звітувати до Фонду захисту осіб з інвалідністю та реєструватися в ньому буде не потрібно. Про усі новації закону читайте в аналітиці від редакції.

 

5) Усі «єдинники» 1 та 2 груп під час війни мають право не сплачувати ЄП: офіційна позиція ДПСУ

13 тис. переглядів

ДПС надала розʼяснення щодо необхідності сплати ЄП під час війни, починаючи з квітня 2022 року. Нарешті маємо чітку відповідь: усі «єдинники» 1 та 2 груп незалежно від отримання доходу під час війни (починаючи з квітня 2022 року) мають право не сплачувати ЄП.

 

6) Нюанси заповнення таблиці даних при блокуванні ПН

12 тис. переглядів

Отримання авансу за товари, постачання яких ще не відбулося, не позбавляє платника ПДВ права навести у Таблиці інформацію щодо товарів відносно яких вона отримана. На цьому наголосила ДПСУ.

 

7) Які документи слід подати для розблокування ПН/РК: поради від ДПС

12 тис. переглядів

Податківці зазначили, що платник податку має право подати письмові пояснення та копії документів до декількох податкових накладних/розрахунків коригування, якщо такі податкові накладні/розрахунки коригування складено на одного отримувача.

 

8) Відпустки військовослужбовцям під час дії воєнного стану: прийнято за основу закон

11 тис. переглядів

3 листопада ВРУ прийняла за основу законопроєкт №8081. Ним пропонується надавати відпустку військовим під час війни тривалістю до 10 днів (+ 2 дні на доїзд) та без пояснення причин залежно від оперативної ситуації та за рішенням командира.

 

9) Масове блокування ПН та РК: як влада обіцяє виправити ситуацію?

11 тис. переглядів

За підсумками зустрічі ще 7 листопада ДПС, Мінфін та Гетманцев домовились усунути проблеми масового блокування ПН шляхом внесення відповідних змін та удосконалень у роботу СМКОР.  І ось 28 листопада нарешті Мінфін офіційно розповів про майбутні зміни до Порядку №1165 щодо блокування ПН. За проєктом Постанови КМУ передбачено подовження операційного дня для граничного строку реєстрації ПН та РК з 0:00 по 24:00, розширено ознаки безумовної реєстрації ПН та РК, змінено форму рішення про відповідність критеріям ризиковості. Усі новини на тему блокування ПН/РК читайте за посиланням.

 

10) Медогляди працівників: подаємо заяву Держпраці на 2023 рік до 1 грудня!

11 тис. переглядів

Попри війну представники роботодавців повинні надати Держпраці заяву щодо визначення категорій працівників, які підлягають медичному огляду в 2023 році. Строк для її подання - до 1 грудня 2022 року

 

11) Зміна прожиткового мінімуму з 1 грудня: на які показники це вплине?

 8 тис. переглядів

 З 01.12.2022 року прожитковий мінімум для різних категорій населення України збільшиться. На які доходи фізосіб це вплине та як зростуть суми платежів до бюджету? Читайте в аналітиці від редакції.

 

12) Воєнний стан та мобілізація продовжені ще на три місяці – до 19 лютого

7 тис. переглядів

16 листопада ВРУ підтримала президентські законопроєкти №8189 та 8190. Згідно з ними воєнний стан та загальна мобілізація продовжені ще на 90 діб – до 19 лютого 2023 року. 17 листопада їх підписав Президент, а 18 листопада опубліковано в "Голосі України". Як звітувати, сплачувати податки та реєструвати ПН? Які правила діятимуть в сфері праці та оплати за роботу? Чи будуть перевіряти бізнес в цей період? Читайте тут.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»