• Посилання скопійовано

Воєнний стан та мобілізація продовжені ще на три місяці – до 19 лютого: діють закони

16 листопада ВРУ підтримала президентські законопроєкти №8189 та 8190. Згідно з ними воєнний стан та загальна мобілізація продовжені ще на 90 діб – до 19 лютого 2023 року, 17 листопада їх підписав Президент, а 18 листопада опубліковано в "Голосі України"

Воєнний стан та мобілізація продовжені ще на три місяці – до 19 лютого: діють закони

За Законом №2500 воєнний стан було подовжено до 21 листопада 2022 року. Та, на жаль, війна триває й надалі.  З огляду на це, 16 листопада на черговому засіданні ВРУ прийнято в цілому:

  • законопроєкт №8189 «Про затвердження Указу Президента України "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні"». За ним, строк дії воєнного стану в Україні продовжується з 05 години 30 хвилин 21 листопада 2022 року строком на 90 діб; 

  • законопроєкт №8190 «Про затвердження Указу Президента України "Про продовження строку проведення загальної мобілізації"». Згідно з ним строк проведення загальної мобілізації також продовжується з 21 листопада 2022 року на 90 діб.   

17 листопада ці закони були підписані Президентом. 18 листопада Закони №2738 та №2739 опубліковано в "Голосі України". З цієї дати норми Законів набрали чинності. З їхніми текстами можна ознайомитися за посиланням тут та тут.

Нагадаємо, що воєнний стан - це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності. Він передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози, відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.

***

Читайте також:

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»