• Посилання скопійовано

Що почитати у січні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за десятий місяць війни

На жаль, війна триває... А отже й надалі це основна тема, до якої зводиться більшість інших (зокрема, бухгалтерських). Щоби поміж усім цим потоком інформації не пропустити чогось важливого, рекомендуємо почитати 12 найцікавіших матеріалів редакції за грудень

Що почитати у січні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за десятий місяць війни

1) З 29 грудня діє новий порядок інформування про бенефіціарів

24 тис. переглядів

Закон №2571 запрацював з 29 грудня 2022 року. Тож з цієї дати щорічного підтвердження знову немає. Йдеться про підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника (КБВ) щороку, починаючи з наступного року з дати державної реєстрації юрособи, протягом 14 календарних днів. Але подання інформації про КБВ у разі вчинення окремих реєстраційних дій залишається, проте запроваджуються поняття: відомості про КБВ, структура власності та інформація про КБВ та про структуру. Також вносяться зміни щодо способів подання саме відомостей про КБВ.

 

2) З'явився план-графік перевірок ДПСУ на 2023 рік

22 тис. переглядів

23 грудня ДПСУ оприлюднила План-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2023 рік. Як і минулорічний, він складається з чотирьох розділів. Загалом у 2023 році податківці планують провести 4014 планових перевірок. За даними ДПС, 97% плану-графіка складають платники податків, планові перевірки яких не були розпочаті у 2022 році та які за результатами подання звітності у поточному році мають ризики несплати податків. Втім, чи будуть ці податкові перевірки реально проведені – ми розглянули в аналітиці від редакції.

 

3) Затверджено плани перевірок ФСС на І квартал 2023 року (для м. Києва та всіх областей)

19 тис. переглядів

Попри реформування ФСС та ПФУ в одну структуру, яке розпочнеться з 1 січня 2023 року, регіональні підрозділи ФСС розмістили у себе на сайтах плани перевірок на І квартал 2023 року. Станом на 26 грудня плани-графіки проведення документальних планових перевірок страхувальників на І квартал 2023 року оприлюднили всі регіональні управління Фонду соцстраху, крім тих, хто знаходиться в тимчасовій окупації.

 

4) З 11 січня запрацює оновлений порядок блокування ПН

17 тис. переглядів

Враховуючи численні прохання від платників ПДВ, Уряд вирішив «під ялинку» змінити Порядок зупинення реєстрації ПН/РК. Відповідні зміни внесено 23 грудня Постановою КМУ №1428, а запрацюють вони з 11 січня. Зокрема, буде введено автоматичне розблокування ПН та РК, які заблоковано з 14 жовтня, але з врахованими таблицями даних. Докладно ці зміни ми розглянули в окремій аналітиці від редакції.

 

5) Норми тривалості робочого часу на 2023 рік

17 тис. переглядів

Скоріш за все через війну та невідомі події у 2023 році щодо неї Мінекономіки вирішило не надавати показники для норм тривалості робочого часу. Принаймні, у грудні не було оприлюднено звичного листа з цими показниками. Тому цим питанням зайнялася редакція. В окремій статті ми розповіли, як ми працюватимемо у 2023 році за нормами воєнного законодавства.

 

6) Як з 1 січня 2023 року роботодавці будуть подавати заяви-розрахунки до ПФУ?

16 тис. переглядів

Нагадуємо, що з 1 січня 2023 року уповноваженим органом управління в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку буде Пенсійний фонд України. Заява-розрахунок з 1 січня 2023 року подаватиметься через відповідний інтерфейс в особистому е-кабінеті страхувальника на сайті е-послуг ПФУ.

 

7) Податкові зміни – 2023: готуємося разом і вже зараз!

13 тис. переглядів

Новорічного закону щодо змін до ПКУ для наповнення бюджету та його виконання у 2023 році не буде. Але є норми ПКУ, які починають діяти з 1 січня та ті, які навпаки втрачають чинність з цієї дати.

 

8) Що потрібно зробити бухгалтеру наприкінці 2022 - на початку 2023 року?

13 тис. переглядів

Передсвятковий новорічно-різдвяний період в роботі бухгалтерів є по-справжньому гарячим. Щоб допомогти вам подолати його, ми підготували дві добірки з актуальними матеріалами та порадами, що слід встигнути зробити наприкінці 2022 - на початку 2023 року. Їх ви знайдете тут і тут.

 

9) З 11 грудня діє закон щодо протидії мобінгу

13 тис. переглядів

7 грудня Президент підписав Закон від 16.11.2022 р. №2759-IX (раніше законопроєкт №5748). Ним передбачено внесення змін до трудового законодавства для врегулювання питання протидії мобінгу. 10 грудня його було опубліковано в "Голосі України", а 11 грудня він набрав чинності

 

10) З 2 грудня звільнено від ПДВ та мита нові категорії товарів для боротьби з блекаутом

12 тис. переглядів

Перелік товарів звільнених від ПДВ та мита поповнено основними комплектуючими для виробництва електрогенераторів, обладнанням для фільтрування води, системами для супутникового доступу до інтернету та інверторами. Постанову №1340 опубліковано 2 грудня.

 

11) За ІV квартал 2022 року слід подавати оновлену єдину звітність: нагадування від ДПС

12 тис. переглядів

За інформацією територіальних податківців, вперше податкові агенти мають звітувати за оновленою формою єдиної звітності з ЄСВ, ПДФО, ВЗ слід за ІV квартал. І ще, вже встановлено формат оновленої єдиної звітності юросіб - J0500108, а для фізосіб - F0500108.

 

12) Затверджено нові форми декларацій з єдиного податку

11 тис. переглядів

Мінфін наказом від 24.11.2022 р. №394 виклав у новій редакції форми:

  • декларації платника єдиного податку - фізичної особи - підприємця;
  • декларації платника єдиного податку третьої групи (юридичної особи);
  • декларації платника єдиного податку четвертої групи.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»