• Посилання скопійовано

Росіяни скористалися моментом

Найбільші і великі банки з європейським капіталом відмовилися від планів агресивного розвитку на українському ринку і зменшили свої кредитні портфелі в 2011 році на 28 млрд грн. Це дозволило установам з російським капіталом прискорити нарощення позицій і видати 13 млрд грн нових позик. Російські гравці володіють конкурентними перевагами в корпоративному сегменті - за рахунок материнського фондування, тоді як в роздробі ці установи змушені змагатися з українськими банками за дорогий місцевий ресурс.

В умовах збереження високих ризиків в українській банківській системі іноземні гравці вирішили повністю переглянути стратегію свого розвитку на місцевому ринку. Європейські банки, які раніше завзято билися за частку активів, почали швидко здавати позиції. Минулого року західні банки з перших двох груп скоротили загальний кредитний портфель на 27,8 млрд грн. Найбільше втратив УкрСиббанк, який продав проблемні іпотечні кредити на суму близько 7 млрд грн, а також списав низку позик, за якими раніше були сформовані резерви. В результаті його кредитний портфель скоротився на 15,3 млрд грн. Друге місце дісталося Сведбанку, який на початку осені відмовився від роботи в ритейлі, а також продавав і списував проблемні борги - його портфель впав на 6,7 млрд грн. Бронзу отримав Банк Форум, що скоротив заборгованість клієнтів на 2,7 млрд грн.

Ослабленням конкурентів не забули скористатися банки з російським капіталом, які наростили портфель позик на 13 млрд грн сумарно. Найактивніше в цьому напрямі працював "Дочірній банк Сбербанку Росії", який видав позики на 6,3 млрд грн. Промінвестбанк показав зростання на 3,5 млрд грн, ВТБ Банк - на 2,6 млрд грн, Альфа-банк - на 0,5 млрд грн.

Кон’юнктура не склалася

Як вважає голова правління Сведбанку Райнер Мюллер-Ханке, "іноземні банки в Україні так само постраждали від наслідків економічної кризи в країні, що й українські", але для "дочок" ситуація ускладнилася з початком кризи в єврозоні. "Через це європейські банки переглянули свої стратегії і почали ставитися до нових кредитних ризиків ще більш консервативно. Такі країни, як Україна, входять до числа ринків, котрі іноземці не вважають пріоритетними, і сьогодні більшість їхніх "дочок" скорочують українські активи", - говорить він. Для цього вони продають і проблемні, і хороші активи, стягують борги і скорочують витрати, в тому числі - на філіальну мережу. У Банку Форум серед причин скорочення активів також називають зниження попиту на позикові кошти. В УкрСиббанку відмовилися пояснити причини різкого падіння портфеля позик.

Зменшення активності українських "дочок" нерезидентів також пояснюється законодавчою забороною видачі валютних позик населенню, на які іноземні гравці робили ставку до початку фінансової кризи. "Скорочення кредитного портфеля пов’язане із забороною кредитування в іноземній валюті, а також з впровадженням більш консервативних кредитних критеріїв. Попит на позики як з боку населення, так і бізнесу значно знизився в порівнянні з докризовим періодом. Це не дозволяє компенсувати погашення великого кредитного портфеля, виданого в період зростання в 2006-2008 роках", - говорить директор департаменту малого бізнесу Універсал Банку Михайло Богомазов.

Іноземні гравці незадоволені й діями конкурентів. "Причиною скорочення ринкової частки іноземних банків у минулому році було більш агресивне зростання їхніх конкурентів - держбанків і кількох приватних українських банків. Причому варто зазначити, що стрімке зростання кредитних портфелів деяких з них не можна пояснити звичайною ринковою діяльністю", - вважає начальник відділу аналізу і досліджень "Райффайзен Банк Аваль" Дмитро Сологуб. Крім цього, в кінці 2011 року на стратегію банків з іноземним капіталом вплинуло встановлення європейським регулятором підвищених вимог до капіталу. "Це означає, що в поточному році іноземні банки в Україні будуть досить консервативні у питанні зростання кредитних портфелів", - зазначає Дмитро Сологуб. Це буде супроводжуватися зниженням присутності. "У 2012 році кредитний портфель Ерсте Банку перебуватиме в стагнації. При цьому ми плануємо оптимізувати свою мережу на 10% в порівнянні з серединою 2011 року", - говорить голова правління Ерсте Банку Павло Цетковський.

Росія, вперед

На відміну від європейських "дочок", російські гравці все ще мають доступ до дешевого фінансування материнських компаній. "Активне кредитування вони почали тільки в 2009-2010 роках, а значить, їхні втрати від знецінення кредитного портфеля були відносно невеликими. Європейські ж банки сформували свої кредитні портфелі переважно до кризи, тому втратили значні ресурси і вирішили взяти паузу", - констатує аналітик ІК Concorde Capital Олена Зуйкова.

Російські гравці, реагуючи на відновлення попиту на кредити, не готові зупинятися на досягнутому. ВТБ Банк планує видати в 2012 році позики на суму 3,5 млрд грн, в тому числі населенню - 0,5 млрд грн. "Стратегічними ініціативами групи передбачено збільшення частки роздрібного бізнесу ВТБ в портфелі кредитів фізосіб до 3% в 2014 році. Імовірно, до 2015 року цільовий показник буде встановлений на рівні 3,5-4%", - говорить директор департаменту роздрібних продуктів ВТБ Банку Катерина Федоровська. Зараз частка ВТБ в цьому сегменті становить 1,9%, отже, вона має зрости в 1,5 рази. "У 2012 році ми плануємо збільшити кредитний портфель на 15%, оскільки досить обережно підходимо до цього напрямку. У роздробі, враховуючи ситуацію на ринку і короткострокову ліквідність, ми сконцентруємося на коротких кредитах", - говорять в прес-службі українського Альфа-банку.

Можливості установ у нарощенні своїх позицій обмежені тільки капіталом і лімітами материнських структур. За нормативами є обмеження на загальний розмір кредитів одній групі позичальників - не більше 25% розміру капіталу. Але тільки кредитів материнських структур недостатньо. "Періодично необхідно робити вливання акціонерного капіталу", - говорить старший аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Євген Гребенюк. "Безумовною перевагою російських банків є краще розуміння специфіки ведення бізнесу в Україні, схожість менталітету позичальників на пострадянському просторі, - зазначає аналітик ІК Dragon Capital Анастасія Туюкова. - Значний товарооборот між країнами також сприяє посиленню частки банків в торговому фінансуванні".

Ставки в накладі

На перший план виходить конкуренція між російськими та українськими установами. "Всі групи банків готові кредитувати якісних позичальників за прийнятними ставками, і конкуренція між установами за платоспроможного клієнта дуже висока, - вважає Олена Зуйкова. - Варто зазначити, що російські банки конкурують і між собою, що позитивно позначається на вартості кредитних ресурсів. Думаю, у них є дуже хороші шанси посилити свої позиції на українському ринку, але російські банки навряд чи будуть безумовно домінувати на ринку корпоративних позик".

Населенню не варто очікувати різкого падіння ставок. "Роздрібний напрямок ВТБ Банку повністю забезпечує себе ресурсами за рахунок внутрішнього ринку, ціна кредитних коштів відображає поточні ставки залучення - в першу чергу за депозитами фізичних осіб. Зараз немає певних передумов до зниження вартості депозитів, тому важко очікувати зниження ставок за кредитами фізичним особам", - пояснює Катерина Федоровська. В Альфа-банку зростання кредитного портфеля також забезпечують за рахунок внутрішніх залучень. "Не варто очікувати значного зниження ставок кредитування. Вони будуть прямо залежати від ситуації на депозитному ринку", - стверджують у прес-службі установи.

Олена Губарь

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»