• Посилання скопійовано

НБУ дозволив населенню купувати валютні ОВДП

Національний банк хоче, щоб у населення України з’явилась альтернатива депозитам. Про це на прес-конференції розповів директор департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубихвіст, передає кореспондент УНН.

«НБУ схильний до того, аби на національному ринку торгувались гривневі ОВДП. Але зважаючи на те, що валютне кредитування у нас заборонено, а доларизація депозитних портфелів становить 40% — банкам просто нікуди дівати валюту. Вони не кредитують ані економіку, ані приватних осіб, бо немає відповідного інструментарію», — розповів О.Дубихвіст.

Тому, за його словами, й було вирішено продавати валютні ОВДП. «Вони користуються попитом, у тому числі й серед банків. Тепер ці облігації разом з гривневими можна використовувати у РЕПО-угодах», — зазначив він.

Також О.Дубихвіст нагадав, що Мінфін пропонує прибутковість за валютними ОВДП біля 9%.

«Зараз Нацбанк думає над тим, як зробити пряме інвестування у ці інструменти. Для безготівкових інструментів необхідно відкривати рахунок у банку, проте це можна здешевити», — розповів він.

О.Дубихвіст наголосив, що банки, які братимуть участь у програмі з продажу держпозик, зможуть заробляти на комісійному прибутку за відкриття та обслуговування рахунка фізичних осіб. «Також додатковим плюсом цих паперів є те, що ними можна спокійно торгувати на біржах», — резюмував він.

Нагадаємо, згідно з даними Держказначейства, всього з початку року обсяг розміщення держоблігацій становив 3,76 млрд грн при плані на січень ? лютий 4,27 млрд грн.

Довідка: ОВДП — облігації внутрішньої державної позики.

 

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»