• Посилання скопійовано

Нацбанк змінив визначення справедливої вартості держоблігацій

Національний банк перейшов до використання нової моделі розрахунку справедливої вартості державних облігацій

Нацбанк змінив визначення справедливої вартості держоблігацій

Національний банк розповідає, що він змінив підхід до визначення справедливої вартості державних облігацій (ОВДП), які перебувають у його власності або приймаються ним як забезпечення виконання зобов’язань. Так з 1 квітня здійснено перехід до використання нової методології при побудові кривої безкупонної дохідності для державних облігацій – параметричної моделі Свенссона.

Під час тестування параметрична модель Свенссона показала найменші відхилення модельної дохідності від дохідності, визначеної на основі угод з найбільш ліквідними паперами на вторинному ринку, зокрема, з ОВДП із залишковим строком до погашення до 6 місяців і середньостроковими ОВДП зі строками до погашення від 3 до 5 років.

Індикативний показник справедливої вартості ОВДП, визначеної за новою методикою, Національний банк використовує, коли розраховує обсяг забезпечення під час надання банкам кредитів рефінансування та за договорами про зберігання запасів готівки. Цей показник також транслюється у торгових системах Bloomberg та Refinitiv (Reuters) і виступає орієнтиром для інвесторів під час купівлі цінних паперів.

Після переходу до використання моделі Свенссона Національний банк також продовжить довідково публікувати криві безкупонної дохідності, побудовані для гривневих ОВДП із застосуванням параметричної моделі Нельсона-Сігела.

Відповідні зміни затверджені наказом НБУ від 26.03.2019 р. №137-но «Про затвердження параметричних моделей для розрахунку базових кривих безкупонної дохідності».

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»