• Посилання скопійовано

НБУ забезпечив умови для безпаперових технологій у фінсекторі

Національний банк продовжує створювати умови для впровадження безпаперових технологій у фінансовому секторі

НБУ забезпечив умови для безпаперових технологій у фінсекторі

Національний банк України оновив Положення про організацію внутрішнього аудиту в банках України (далі – Положення №311) і Положення про встановлення вимог до кредитних посередників банків та їх діяльності у сфері споживчого кредитування (далі – Положення №50). Змінами, зокрема, передбачено створення передумов упровадження безпаперових технологій у фінансовому секторі.

Так, запроваджуються зміни до Положення № 311, згідно з якими: 

  • внутрішнім аудиторам банку надається право використовувати для перевірки не лише паперові, але й електронні документи;
  • уточнюється форма (з опцією надання як в паперовій, так і в електронній формі) та порядок надання банком до Національного банку документів.

Згідно зі змінами до Положення №50 банк матиме право надавати Національному банку (на його запит, а також уповноваженим працівникам Національного банку під час здійснення інспекційної перевірки) копію внутрішньобанківського положення у сфері споживчого кредитування як в паперовому, так і в електронному вигляді.

Крім того, враховуючи пропозиції банківської спільноти, відповідно до змін до Положення №50: 

  • скасовується вимога до банку щодо розміщення на його вебсторінці фотографії фізичної особи – кредитного посередника, фізичної особи-підприємця – кредитного посередника;
  • замість довідки податкового органу для підтвердження ділової репутації фізичної особи – кредитного посередника, фізичної особи-підприємця – кредитного посередника, керівника (особи, яка виконує його обов’язки) юридичної особи, яка є кредитним посередником, а також працівників кредитного посередника, які здійснюють обслуговування споживачів, використовуватиметься інформація відповідного органу щодо стану розрахунків платника податків із бюджетом (про те, є або немає в платника заборгованості зі сплати податків, зборів).

Відповідні зміни затверджені постановою Правління НБУ від 15.07.2022 р. №151 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України». Постанова набирає чинності з 20 липня 2022 року.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»