• Посилання скопійовано

НБУ оновив порядок емісії та еквайрингу платіжних карток

Нацбанк затвердив новий порядок емісії та еквайрингу платіжних інструментів. Він встановлює загальні вимоги до емісії/еквайрингу платіжних карток та розрахунків з їх використанням

НБУ оновив  порядок емісії та еквайрингу платіжних карток

Національний банк України у межах реалізації норм Закону України «Про платіжні послуги» (далі – Закон) розробив новий порядок емісії та еквайрингу платіжних інструментів, включаючи платіжні картки.

Нагадаємо, що Закон надав право небанківським надавачам платіжних послуг здійснювати емісію платіжних інструментів. До цього емітентами електронних платіжних засобів могли бути лише банки.

Ураховуючи вимоги Закону, Національний банк затвердив новий порядок емісії та еквайрингу платіжних інструментів, який встановлює загальні вимоги до емісії/еквайрингу платіжних інструментів та розрахунків з їх використанням.

Так, зокрема, Національний банк визначив:

  • вимоги до емісії платіжних інструментів, зокрема платіжних карток, передплачених платіжних інструментів;
  • обов’язкові умови договорів, що, зокрема укладаються між емітентами та еквайрами, емітентами та користувачами;
  • порядок використання платіжних інструментів для ініціювання платіжних операцій;
  • порядок еквайрингу платіжних інструментів;
  • загальні правила документообігу за операціями з використанням платіжних інструментів;
  • особливості використання платіжних інструментів у платіжних системах;
  • загальні вимоги до безпеки здійснення платіжних операцій з використання платіжних інструментів.

Відповідні норми містить постанова Правління НБУ від 29.07.2022 р. №164 «Про затвердження Положення про порядок емісії та еквайрингу платіжних інструментів», яка набирає чинності з дня введення в дію Закону.

 

Від редакції: Зазначимо, що за новим порядком:

1. Еквайр не має права зобов’язувати суб’єкта господарювання, а суб’єкт господарювання не має права вимагати від держателя введення ПІНу як засобу його автентифікації, якщо це не передбачено умовами використання платіжного інструменту, установленими емітентом.

2. Суб’єкт господарювання не має права вимагати від держателя підписання квитанції платіжного термінала або інших первинних документів, що підтверджують здійснення платіжної операції, якщо держатель увів ПІН у процесі здійснення операції та інше не встановлено емітентом.

3. Суб’єкту господарювання забороняється:

  • установлювати будь-яку додаткову (супровідну) плату під час здійснення оплати за продані ним товари (надані послуги) з використанням платіжних інструментів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв, уключаючи плату за використання певного платіжного інструменту, платіжного застосунку або платіжного пристрою; 
  • установлювати різні ціни на ті самі товари чи послуги в разі здійснення розрахунку за них у безготівковій формі порівняно з розрахунком готівковими коштами.

4. Розрахунки між еквайром і суб’єктом господарювання за платіжними операціями з використанням платіжних інструментів, здійснених резидентами і нерезидентами на території України, уключаючи операції в мережі Інтернет, здійснюються виключно в гривні.

Але детальний аналіз змін ми наведемо в окремій аналітиці.

***

Читайте такожНове Положення про платіжні інструменти від НБУ: аналіз від редакції

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»