• Посилання скопійовано

Розрахунок пруденційних нормативів для небанківських фінустанов актуалізовано

Ураховуючи особливості діяльності небанківських надавачів платіжних послуг, постановою НБУ передбачено розширення складових грошових коштів, які слід враховувати під час розрахунку нормативу короткострокової ліквідності

Розрахунок пруденційних нормативів для небанківських фінустанов актуалізовано

Національний банк України удосконалив розрахунок пруденційних нормативів для небанківських надавачів платіжних послуг.

Ураховуючи особливості діяльності небанківських надавачів платіжних послуг, передбачено розширення складових грошових коштів, які слід враховувати під час розрахунку нормативу короткострокової ліквідності.  

Так, окрім грошових коштів, розміщених на розрахункових рахунках, показник грошових коштів включатиме кошти, які: 

  • перебувають у пункті надання фінансових послуг;
  • інкасовані з пункту надання фінансових послуг установи для подальшого їх зарахування на розрахунковий рахунок;
  • спрямовані з розрахункового рахунку на підкріплення готівковими коштами пункту надання фінансових послуг, але ще не доставлені до нього.

Крім того, під час розрахунку нормативу короткострокової ліквідності надавача платіжних послуг враховуватимуться всі його зобов’язання за наданими платіжними послугами за мінусом дебіторської заборгованості за наданими платіжними послугами.

З метою запобігання виведення капіталу через інструменти кредитування додатково уточнено структуру основного капіталу небанківських надавачів платіжних послуг та відрахувань для цілей розрахунку регулятивного капіталу.

Про це йдеться в постанові Правління НБУ від 10.03.2023 №20 «Про внесення змін до Положення про встановлення пруденційних нормативів, що є обов’язковими для дотримання небанківськими надавачами платіжних послуг, та визначення методики їх розрахунку», яка набирає чинності з 14 березня 2023 року.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»