• Посилання скопійовано

НБУ осучаснив стандарти та технології на ринках капіталу України

Нацбанк для врегулювання порядку проведення розрахунків за правочинами щодо цінних паперів та депозитних сертифікатів Національного банку із дотриманням принципу «поставка проти оплати» затвердив відповідну постанову

НБУ осучаснив стандарти та технології на ринках капіталу України

Національний банк для врегулювання порядку проведення розрахунків за правочинами щодо цінних паперів та депозитних сертифікатів Національного банку із дотриманням принципу «поставка проти оплати» у взаємодії із оновленою СЕП-4.0 вніс зміни до нормативно-правових актів, якими встановлено відповідний порядок розрахунків. Розрахунки за ОВДП за принципом «поставка проти оплати» в СЕП-4.0 побудовані на новітньому форматі ІSO20022, що є першим успішним кроком з переведення операцій на ринках капіталу Україну на цей найсучасніший на світових фінансових ринках стандарт.

Крім того, впроваджено окремі норми, спрямовані на підвищення відповідності депозитарію Національного банку міжнародним Принципам для інфраструктури фінансового ринку (PFMI). Це зроблено на виконання рекомендацій, які були надані депозитарію Національного банку за результатами проведеної у 2021 році комплексної оцінки на відповідність PFMI. Зокрема: 

  • врегулювано порядок та строки перегляду процедур, що виконуються депозитарієм Національного банку у випадку припинення його клієнтами своєї професійної діяльності, а також порядок тестування таких процедур;
  • деталізовано основні принципи провадження Національним банком клірингової діяльності з визначення зобов'язань.

Також уточнено регламентний час роботи депозитарію Національного банку у зв'язку з переходом роботи СЕП-4.0 на режим 24/7.

Зазначені зміни затверджено постановою Правління НБУ від 23.05.2023 №69 «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України», що набирає чинності з 24 травня 2023 року.

 

Довідково

1 квітня 2023 року запрацювало нове покоління Системи електронних платежів Національного банку України (СЕП). На поточний момент система функціонує на базі міжнародного стандарту ISO 20022 та є доступною для проведення міжбанківських платежів 24 години на добу 7 днів на тиждень.

Під час проведення розрахунків за правочинами щодо цінних паперів та депозитних сертифікатів за принципом «поставка проти оплати» Національний банк забезпечує взаємопов’язаний обмін коштами та відповідно цінними паперами або депозитними сертифікатами. СЕП на базі нового міжнародного стандарту забезпечить більші швидкість, безпеку та ефективність таких розрахунків.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»