• Посилання скопійовано

Штучна проблема: НБУ прокоментував додаткові комісії банків за «зношені» долари

Національний банк України провів низку зустрічей із представниками банків та небанківських установ щодо додаткових комісій за приймання «зношених» банкнот іноземної валюти

Штучна проблема: НБУ прокоментував додаткові комісії банків за «зношені» долари

Національний банк України провів низку зустрічей із представниками банків та небанківських установ щодо додаткових комісій за приймання "зношених" банкнот іноземної валюти.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву голови НБУ Андрія Пишного на брифінгу, який транслювався на Youtube.

"Я надав доручення відповідним службам і вертикалям НБУ провести поглиблений аналіз ситуації, який має встановити не лише причини, але й напрацювати відповідні рішення для вирішення цієї проблеми", - сказав він.

Крім того, заступник голови НБУ Юрій Гелетій зазначив, що у квітні - травні спостерігалося "виникнення штучної ситуації щодо зношеності".

"Ми цієї проблеми не бачили ні в лютому, ні в березні. Вона роздмухалась інформаційно значною мірою у травні. Зараз ми вживаємо зусиль, які спрямовані на її вирішення", - сказав він та висловив впевненість, що ситуацію вдасться врегулювати.

 

Зношені та старі купюри

Як повідомляло РБК-Україна, фінансовий комітет Верховної Ради заслухав керівництво НБУ щодо масових звернень громадян про додаткові комісії під час обміну валюти. Обмінники та банки отримають попередження НБУ за відмову приймати нібито "зношені" доларові купюри.

НБУ надав роз'яснення, згідно з яким банки України та обмінні пункти мають право брати додаткову комісію лише за приймання іноземних банкнот, які мають значні пошкодження, або банкноти, вилучені іноземною державою з обігу.

Додаткова комісія може братися при прийманні банкнот, які отримали під час обігу одну чи кілька ознак ушкодження. Не може бути жодних обмежень щодо доларів США серії 1996 року та випущених в обіг раніше. Також банки мають приймати купюри із незначними ушкодженнями.

***

Читайте також

Джерело: РБК-Україна

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»