• Посилання скопійовано

НБУ затвердив концепцію реформування факторингу в Україні

Уніфікація приватного права про факторинг в Україні і в Європі, державна реєстрація договорів про відступлення права вимоги та інші зміни, які чекают нас найближчим часом за планами НБУ

НБУ затвердив концепцію реформування факторингу в Україні

Національний банк України фіналізував та схвалив Концепцію реформування регулювання факторингу в Україні.

Цю концепцію було доопрацьовано за результатами громадського обговорення, яке стартувало 7 лютого 2023 року.

У межах громадського обговорення Національний банк отримав пропозиції від міжнародних організацій та представників ринку, які були ретельно опрацьовані під час підготовки остаточної редакції концепції.

Нагадаємо, що зміни, передбачені концепцією, мають такі основні напрями: 

  • розмежування регулювання торгового факторингу та операцій з фінансовою заборгованістю.  Водночас діяльність компаній, які надають послуги з відступлення права вимоги за договорами про споживчий кредит, здійснюватиметься в межах ліцензії на діяльність фінансової компанії. Така ліцензія передбачає право надавати кошти у кредит і буде несумісною з наданням послуг торгового факторингу;
  • імплементація в законодавство України положень модельного закону Міжнародного інституту з уніфікації приватного права  про факторинг, що наблизить український факторинг до кращих міжнародних відповідників;
  • запровадження державної реєстрації відступлення права вимоги, що з-поміж іншого дасть змогу знизити ризик шахрайства під час здійснення факторингової діяльності та сприятиме прозорості ринку факторингу.

На основі концепції Національний банк планує розробити проєкт законодавчих пропозицій із комплексним урахуванням інтересів і потреб учасників ринку факторингу для подальшого передавання суб’єктам законодавчої ініціативи для розгляду.

Зі схваленою концепцією реформування регулювання факторингу докладно можна ознайомитися тут.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»