• Посилання скопійовано

Оверсайт індикаторів грошового та валютного ринків здійснюватимуть по-новому

Національний банк перезапускає колегіальний орган, що здійснює оверсайт індикаторів грошового та валютного ринків. Після формування складу Ради відновиться активна робота НБУ в частині удосконалення індикаторів

Оверсайт індикаторів грошового та валютного ринків здійснюватимуть по-новому

Нацбанк розповідає, що з 18 серпня 2023 року почала функціонувати Рада оверсайту індикаторів грошового та валютного ринків України (далі – Рада). До складу цього колегіального органу входитимуть не лише працівники центрального банку, а й зовнішні члени, яких рекомендуватиме Контактна група грошового та валютного ринків. Рада замінить Комітет оверсайту індикаторів грошового та валютного ринків України (далі – Комітет). 

Відповідна зміна відбулася у межах реформування та оптимізації системи колегіальних органів НБУ. Після формування складу Ради відновиться активна робота НБУ в частині удосконалення індикаторів (бенчмарків) грошового та валютного ринків (далі – ІГВР). Відповідну роботу було тимчасово призупинено на початку повномасштабної війни з огляду на те, що ресурси НБУ концентрувалися довкола вирішення критичніших завдань. 

Функції та повноваження Ради будуть аналогічними тим, що раніше були у Комітету. Завданням Ради є опрацювання та обговорення питань, пов’язаних із визначенням, розрахунком та оприлюдненням ІГВР. Серед них:  

  • оцінка репрезентативності ІГВР;
  • визначення та коригування методики ІГВР;
  • нагляд за системою внутрішнього контролю;
  • політика поводження з помилками;
  • розгляд результатів аудиту;
  • запобігання конфлікту інтересів;
  • розгляд претензій;
  • нагляд за контролем якості даних; 
  • відповідність ІГВР принципам IOSCO. 

Рада є консультативним органом. Будь-які рішення щодо ІГВР ухвалює Правління НБУ.

Положення про Раду оверсайту індикаторів грошового та валютного ринків України затверджено рішенням Правління НБУ від 17.08.2023 №288-рш, що набрало чинності з 18 серпня 2023 року.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»