• Посилання скопійовано

У Нацбанку розповіли про стан валютного ринку – звіт НБУ

У 2023 році комфортний рівень міжнародних резервів разом із заходами Нацбанку з підвищення привабливості гривневих активів та запобігання непродуктивному відпливу капіталу стабілізували курсові очікування

У Нацбанку розповіли про стан валютного ринку – звіт НБУ

Finance.ua розповідає, що у 2023 році комфортний рівень міжнародних резервів разом із заходами Національного банку з підвищення привабливості гривневих активів та запобігання непродуктивному відпливу капіталу стабілізували курсові очікування.

Курс гривні на готівковому ринку зміцнився з початку цього року та наблизився до безготівкового. Суттєвий рівень міжнародних резервів також створює запас міцності для поступового пом’якшення валютних обмежень.

Про це йдеться у звіті НБУ.

Важливим елементом збереження безперервного надання банківських послуг від початку війни є робота платіжних систем, а для роздрібних клієнтів — карткових платіжних систем.

До них належить і Національна платіжна система «Український платіжний простір» (далі - НПС «Простір»). Це карткова платіжна система, яку створив і розвиває Національний банк на базі відкритих міжнародних стандартів.

НПС «Простір» має налаштовану інфраструктуру в Україні (100% торговельних терміналів, 94% банкоматів) та технології, зіставні з картками міжнародних платіжних систем.

До того ж НПС «Простір» пропонує доступну вартість підключення до системи та низькі комісії. У цілому система здатна забезпечити повноцінне обслуговування внутрішньодержавних операцій за допомогою платіжних карток з меншою вартістю. Тому Національний банк планує розвиток НПС «Простір» як елемента національної безпеки України. Свої наміри Національний банк довів до членів Ради.

Нагадаємо, фінансові аналітики чекають на долар дешевше за 40 гривень. За даними НБУ, фінансові аналітики у вересні 2023 року прогнозують курс гривні протягом наступних 12 місяців на рівні 39,99 грн/долар. У липні вони чекали на курс 40,26 грн/долар.

Населення в серпні чекало на курс 39,52 грн/долар (у липні – 39,75 грн/долар).Крім того, банкіри у липні прогнозували курс гривні протягом наступних 12 місяців на рівні 40,54 грн/долар.

Джерело: FINANCE.UA

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»