• Посилання скопійовано

Регулювання діяльності фінкомпаній з надання гарантій буде оновлено

Для забезпечення платоспроможності небанківських гарантів пропонується встановити пруденційну вимогу щодо утримання небанківським гарантом не менше 50% від мінімального розміру власного капіталу у високоліквідних активах

Регулювання діяльності фінкомпаній з надання гарантій буде оновлено

Національний банк пропонує до громадського обговорення проєкт Положення про регулювання діяльності фінансових компаній, які мають право здійснювати діяльність з надання гарантій (далі – Проєкт). 

Проєкт розроблено з метою реалізації  положень нового Закону України «Про фінансові послуги та фінансові компанії», який наділяє Національний банк повноваженнями встановлювати пруденційні вимоги та нормативи до фінансових компаній.

Для забезпечення платоспроможності небанківських гарантів та мінімізації ризиків у їх діяльності у Проєкті пропонується встановити: 

  • пруденційну вимогу щодо утримання небанківським гарантом не менше 50 відсотків від мінімального розміру власного капіталу у високоліквідних активах (грошових коштах, державних облігаціях та/або в інших активах, які належать до високоліквідних);
  • пруденційні нормативи достатності (адекватності) капіталу (Н1), максимального ризику на одну особу або групу повʼязаних осіб (Н2), запасу ліквідності (Н3);
  • механізм включення субординованого боргу до регулятивного капіталу для цілей виконання нормативів Н1 та Н2;
  • обовʼязки небанківського гаранта стосовно щоденного розрахунку та виконання пруденційних вимог і нормативів, а також інформування Національного банку про їх порушення.

Для виконання нормативного значення Н1 не менше 10 відсотків буде запроваджено перехідний період до 1 квітня 2024 року. З цієї ж дати діятиме пруденційна вимога щодо утримання високоліквідних активів не менше 50 відсотків від мінімального розміру власного капіталу.

Проєкт набере чинності з 1 січня 2024 року. Водночас буде визнано таким, що втратило чинність, Положення про обов’язкові фінансові нормативи та вимоги, що обмежують ризики за операціями з фінансовими активами фінансових установ, що отримали ліцензію на здійснення господарської діяльності з надання гарантій та поручительств, затверджене розпорядженням Нацкомфінпослуг від 30.05.2019 №980.

Ознайомитися з матеріалами для обговорення можна за посиланнями:

Зауваження та пропозиції до проєкту приймаються до 27 листопада 2023 року на електронну адресу: NBFI.regulations@bank.gov.ua  або на поштову адресу: вул.  Інститутська, 9, м. Київ-8, 01601.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»