• Посилання скопійовано

Частка безготівкових операцій з картками надалі зростає: звіт НБУ

У III кварталі 2023 року частка безготівкових операцій за сумою перебуває на рівні 63,3% від загальної суми операцій із платіжними картками, за кількістю – сягає 93,5% (за II квартал 2023 року – 62,1% та 92,8% відповідно)

Частка безготівкових операцій з картками надалі зростає: звіт НБУ

Нацбанк розповідає, що безготівкові розрахунки українців перебувають на високому рівні й надалі зростають. Про це свідчить статистика використання протягом III кварталу 2023 року платіжних карток, емітованих банками України.

Так, кількість операцій (безготівкових та з отримання готівки) з використанням платіжних карток, емітованих українськими банками, в Україні та за її межами у III кварталі 2023 року становила 1 972,5 млн шт., а їхня сума – 1 407,1 млрд грн.

З них безготівковими були 1 844,6 млн операцій на загальну суму 890,8 млрд грн.

Частка безготівкових операцій у ІIІ кварталі 2023 року за сумою перебуває на рівні 63,3% від загальної суми операцій із платіжними картками, за кількістю – сягає 93,5% (за II квартал 2023 року – 62,1% та 92,8% відповідно).

Тобто українці й надалі віддають перевагу безготівковим операціям з платіжними картками.

Аналіз розподілу безготівкових операцій за їхніми видами свідчить, що у ІIІ кварталі цього року найбільше здійснених операцій з використанням карток за кількістю та за сумою припадало на розрахунки в торговельній мережі (73,6% та 47,0% відповідно) – здійснено 1358,1 млн операцій на суму 419,2 млрд грн.

Перекази з картки на картку у ІIІ кварталі 2023 року становили третину за сумою (31,3%) та майже десятину за кількістю (8,1%) усіх безготівкових операцій. Оплата товарів і послуг в інтернеті – 14,5% за сумою та 13,9% за кількістю.

У звітному періоді середня сума однієї операції становила:  

  • у торговельній мережі – 309 грн (у II кварталі цього року – 310 грн);
  • з переказу з картки на картку – 1 854 грн (1 829  грн);
  • з оплати товарів та послуг у мережі Інтернет – 504 грн (495 грн). 

 

Платіжна інфраструктура та кількість платіжних карток зросли з початку року

Кількість активних POS-терміналів у торговельній та сервісній мережі у вересні порівняно з січнем зросла на 17,1% (до  419,5 тис. шт.), а кількість пунктів продажу та надання послуг, які приймають платіжні картки, – на 35% (до  428,3 тис. шт.).

Банкоматна мережа поступово відновлюється – кількості банкоматів з початку року збільшилась на  1,3% (до 15,8 тис. шт.). 

За підсумками вересня 2023 року, загальна кількість емітованих платіжних карток в Україні досягла 112,4 млн шт. Це на 3% більше порівняно з січнем цього року.

Суттєвіше збільшилася кількість платіжних карток, за якими щомісяця здійснювалися видаткові операції, на 9% (із 45,9 млн шт. у січні до 50 млн шт. у вересні).

Надалі зростає і загальна кількість безконтактних платіжних карток. Їх кількість, за підсумками вересня цього року, збільшилася на 12% порівняно з січнем. Загалом більше половини (58%) активних платіжних карток у вересні – це безконтактні картки.

Також популярними серед українців є токенізовані платіжні картки, кількість яких з початку року зросла на 32% (до 11,3 млн шт.). Серед усіх активних платіжних карток їх частка становить 23% (у січні 2023 року – 19%). Тобто токенізованою є майже кожна четверта активна платіжна картка. 

Як наслідок, менше десятої частини операцій (9,1% за сумою та 8,0% за кількістю) у III кварталі цього року здійснювалося в торговельній та сервісній мережах з фізичним зчитуванням даних із носія платіжної картки. У II кварталі 2023 року частка таких операцій становила 10,6% та 9,4% відповідно.

Решта операцій була безконтактною (з використанням безконтактної платіжної картки або за допомогою смартфонів та інших гаджетів). Їхня сума у IІI кварталі 2023 року становила 381,1 млрд грн (у II кварталі – 344,5 млрд грн).

 

Довідково

Нагадаємо, що Національний банк України запровадив збір нової статистичної звітності про кредитові та дебетові перекази в Україні.

З 01.04.2023 надавачі платіжних послуг почали подавати статистичну звітність про кредитові й дебетові перекази з рахунків у тестовому режимі. Через це окремі надавачі платіжних послуг переглянули показники щомісячної статистичної звітності про операції з платіжними картками, що подається до Національного банку. Такі зміни в жодному разі не свідчать про зменшення безготівкових розрахунків в Україні. Йдеться лише про перерозподіл частини даних про платіжні операції, виконані користувачами з використанням різних платіжних інструментів між показниками статистичної звітності.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»