• Посилання скопійовано

Визначено порядок оверсайту інфраструктури ринків капіталу

З 1 січня 2024 року НБУ здійснюватиме оверсайт суб’єктів, які виконують функції центрального депозитарію цінних паперів, центрального контрагента, торгового репозиторію та системи розрахунків у цінних паперах

Визначено порядок оверсайту інфраструктури ринків капіталу

Національний банк України з 01 січня 2024 року здійснюватиме оверсайт суб’єктів, які виконують функції центрального депозитарію цінних паперів, центрального контрагента, торгового репозиторію та системи розрахунків у цінних паперах (далі – об’єкти оверсайту інфраструктури ринків капіталу), що передбачено Законами України “Про Національний банк України” та “Про ринки капіталу та організовані товарні ринки”.

У зв’язку з цим Національний банк визначив основні організаційні засади та порядок здійснення оверсайту інфраструктури ринків капіталу, що базуються на Принципах для інфраструктури фінансового ринку, прийнятих Банком міжнародних розрахунків і Міжнародною організацією комісій з цінних паперів.

Так, регулятор визначив:

1) мету, порядок та періодичність здійснення моніторингу діяльності об’єктів оверсайту інфраструктури ринків капіталу на основі таких параметрів:

  • ефективність і результативність діяльності;
  • надійність і безперервність діяльності;

2) порядок та періодичність здійснення оцінювання об’єктів оверсайту інфраструктури ринків капіталу на відповідність міжнародним стандартам оверсайту. Зокрема, встановлено:

  • види оцінювання (комплексне та тематичне);
  • етапи здійснення оцінювання;
  • джерела інформації для здійснення оцінювання;
  • порядок складання звіту за результатами оцінювання;

3) порядок надання рекомендацій за результатами оцінювання та періодичність здійснення аналізу стану їх виконання об’єктом оверсайту інфраструктури ринків капіталу;

4) порядок обміну інформацією з Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку під час здійснення оверсайту об’єктів оверсайту інфраструктури ринків капіталу.

Відповідні норми містить постанова Правління Національного банку України від 08 грудня 2023 року № 157  “Про затвердження Положення про порядок здійснення оверсайту суб’єктів, які виконують функції центрального депозитарію цінних паперів, центрального контрагента, торгового репозиторію та системи розрахунків у цінних паперах”, що набирає чинності з 01 січня 2024 року.

 

Довідково

Національний банк здійснює оверсайт інфраструктури фінансового ринку, щоб забезпечити її безперервне, надійне та ефективне функціонування.

Основна увага регулятора приділяється насамперед системно важливим та важливим суб’єктам інфраструктури фінансового ринку, порушення безперервності діяльності яких може бути джерелом системного ризику.

Відповідно до світової практики та міжнародних стандартів виокремлюють такі суб’єкти інфраструктури фінансового ринку, за якими здійснюється оверсайт:

  • платіжні системи та платіжні схеми;
  • центральні депозитарії цінних паперів;
  • системи розрахунків у цінних паперах;
  • центральні контрагенти;
  • торгові репозиторії.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»