• Посилання скопійовано

НБУ прозвітував про оновлення нормативки щодо фінпослуг та кредитних спілок

НБУ адаптував свою нормативну базу до вимог нових законів про фінансові послуги, про страхування та про кредитні спілки. Докладніше про це - у новині

НБУ прозвітував про оновлення нормативки щодо фінпослуг та кредитних спілок

Національний банк України завершив розроблення та затвердив ключові нормативно-правові акти з регулювання ринку фінансових послуг відповідно до нових Законів України "Про фінансові послуги та фінансові компанії", "Про страхування" і "Про кредитні спілки".

Нові нормативно правові акти врегульовують основні питання роботи небанківських фінансових установ відповідно до оновленого законодавства, включаючи вимоги до капіталу та інших пруденційних нормативів, вимоги до управління ризиками, системи внутрішнього контролю та корпоративного управління.

Проєкти до їх затвердження Правлінням Національного банку обговорювалися з ринком шляхом оприлюднення на сторінках офіційного Інтернет-представництва НБУ, під час зустрічей і круглих столів за участю фахівців профільних департаментів Національного банку.

Більшість положень нових законів введено в дію з 01 січня 2024 року. Водночас учасники небанківського фінансового ринку мають піврічний перехідний період для приведення своєї діяльності у відповідність до нових вимог.

"Правила для небанківських надавачів фінансових послуг, з одного боку, стають жорсткішими, а з іншого, – створюють нові можливості для зростання ринку, – прокоментувала перший заступник Голови НБУ Катерина Рожкова. – Цивілізований розвиток буде корисним як для небанківських фінансових установ та їх споживачів, так і для економіки в цілому. Впевнена, що наш фінансовий сектор за своєю технологічністю і креативністю посяде гідне місце на ринку Європейського Союзу".

Оновлені нормативні документи Національного банку та актуальні роз’яснення оприлюднено в окремому розділі на сторінці офіційного сайту НБУ.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»