• Посилання скопійовано

Чи планують в Україні вводити банкноту в 5 тисяч гривень?

Національний банк поки що не планує вводити в обіг банкноту номіналом 5 тисяч гривень. Зараз найвищий номінал - 1 тисяча гривень. Голова НБУ вказав, що на сьогодні наявні номінали цілком відповідають поточній ситуації

Чи планують в Україні вводити банкноту в 5 тисяч гривень?

Національний банк поки що не планує вводити в обіг банкноту номіналом 5 тисяч гривень. Зараз найвищий номінал – 1 тисяча гривень.

Про це заявив Голова НБУ Андрій Пишний, повідомляє РБК-Україна з посиланням на його інтерв’ю виданню LIGA.net.

«Наразі ми не плануємо цього. Вважаємо, що на сьогодні наявні номінали цілком відповідають поточній ситуації.», – сказав він.

Відповідаючи на запитання щодо відмови від малого номіналу копійок, Пишний відповів: «Це окреме питання, яке ми постійно аналізуємо, беручи до уваги обіг монет, наразі такого рішення немає».

 

Грошовий обіг в Україні

Нагадаємо, станом на 1 липня 2024 року в готівковому обігу перебуває 2,7 млрд шт. банкнот на загальну суму 793,5 млрд гривень, а також 14,7 млрд шт. монет (без пам’ятних та інвестиційних) на суму 7,3 млрд гривень.

Найбільше в готівковому обігу перебуває банкнот номіналом 500 гривень – 756 млн штук. На другому місці банкнота у 1000 гривень – 295 млн штук.

Найменше – банкнот номіналом 50 гривень – 120 млн штук та монет номіналом 10 гривень – 232 млн штук.

Найбільший темп приросту за перше півріччя 2024 року припав на банкноти номіналом 1 000 грн та монети номіналом 10 гривень. Їх кількість в обігу зросла майже в 1,2 та 1,1 раза відповідно порівняно з початком цього року.

На одного жителя України припадало: 65 банкнот і 181 шт. платіжних розмінних та обігових монет.

Національний банк України ініціював зміну назви розмінних монет з «копійка» на «шаг». Як повідомив Голова НБУ Андрій Пишний, якщо парламент підтримає ініціативу в цьому році, то ми вже в першому півріччі 2025 року зможемо отримати шаги в обігу.

Джерело: РБК-Україна

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»