• Посилання скопійовано

Оподаткування ПДВ операцій з постачання заставного майна: є особливості

Податківці проконсультували банки та інші фінустанови про те, як нараховується ПДВ при продажу заставного майна

Оподаткування ПДВ операцій з постачання заставного майна: є особливості

Міндоходів затведило Узагальнюючу податкову консультацію щодо особливостей оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання банками заставного майна (Наказ від 22.11.2013 р. №700).

Податківці зазначили, що заставоутримувач (банк) відповідно до укладеного договору застави здійснює звернення стягнення на предмет застави:

— або шляхом набуття на нього права власності: предмет застави оприбутковується на баланс заставоутримувача, а право застави в такому випадку припиняється;

— або шляхом продажу предмета застави, на який звернено стягнення.

Обидві ситуації для заставодавця розцінюються податковим законодавством як операція з постачання. При цьому, якщо заставодавець є зареєстрованим платником ПДВ, ним мають бути визначені податкові зобов’язання та виписана податкова накладна на ім’я заставоутримувача.

Окрім того, в консультації Міндоходів відповіло на кілька запитань на дану тематику.

Зокрема, банк має можливість сформувати податковий кредит:

-  у разі отримання заставного майна у власність від суб’єктів підприємницької діяльності - платників ПДВ (на підставі отриманої від платника податку податкової накладної); 

- при одержанні права власності на заставне майно з метою його подальшого продажу в одному звітному періоді (період реалізації заставного майна);

- у разі продажу заставного майна суб’єктів підприємницької діяльності (юридичних чи фізичних осіб), які є зареєстрованими платниками ПДВ, без отримання права власності на таке майно.

І насамкінець податківці зазначили, що від оподаткування ПДВ звільняються:

- операції з постачання банками заставного майна, на яке було звернено стягнення, що отримане у власність від фізосіб або СПД, які не є зареєстрованими платниками ПДВ;

- операції з постачання банками заставного майна, на яке було звернено стягнення, що не отримане у власність від фізосіб або СПД (юридичних чи фізичних осіб), які не є зареєстрованими платниками ПДВ.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Банки»