• Посилання скопійовано

Нацбанк застосовуватиме адміністративні заходи за спроби дестабілізувати ситуацію з курсом

Голова Нацбанку Валерія Гонтарева прокоментувала ситуацію на валютному ринку, а також недавні регулятивні ініціативи НБУ

Нацбанк застосовуватиме адміністративні заходи за спроби дестабілізувати ситуацію з курсом

Як зазначила Голова Нацбанку Валерія Гонтарева на офіційній сторінці Нацбанку у мережі facebook, події на валютному ринку – топ-тема у ЗМІ упродовж останнього місяця.

Нижче викладаємо повний текст роз'яснення.

"Своє бачення ситуації на ринку НБУ вже не раз висловлювала і журналістам, і народним депутатам.

Найголовніше, що має зараз заспокоїти учасників ринку – це розуміння ними ситуації та поміркованість будь-яких дій.

Так, з метою забезпечення прозорості та зрозумілості процесів, що відбуваються на міжбанківському валютному ринку, Національний банк почав публікувати оперативну інформацію про поточні котирування та обсяги операцій міжбанківського ринку. Тому зараз і ми, і будь-хто бачить обсяги операцій на ринку оперативно та одночасно.

Але це тактичні питання, не слід забувати про фундаментальні чинники. Збалансований рівень валютного курсу, який я озвучила, виступаючи у Верховній Раді (11,50-11,90), був побудований на прискіпливому та реалістичному аналізі.

Зокрема, фахівці НБУ використали для цієї задачі декілька загальновизнаних світових методик.

По-перше, метод фундаментального рівноважного обмінного курсу, що дозволяє утримувати дефіцит поточного рахунку у прийнятних межах.

По-друге, модель поведінкового обмінного курсу, відповідно до якої рівноважний курс визначається набором основних макроекономічних чинників, серед яких торговий баланс, обсяг зовнішніх боргів, розрив продуктивності праці порівняно з торгівельними партнерами тощо. Що ми бачили: обмінний курс у другому кварталі (близько 11,70 грн./дол. США) вже був достатнім для майже повного нівелювання дефіциту поточного рахунку, навіть за умови ускладнень роботи експортних підприємств сходу країни. Наші підприємства-експортери мали значні цінові конкурентні переваги, до того ж ми спостерігали різке скорочення імпорту промислових і споживчих товарів, що замінюються українськими аналогами.

Але курс може бути лише тоді збалансованим, коли ситуація в економіці є врівноваженою. Натомість у нас зараз іде справжня війна. Якщо говорити мовою лікарів, то у нас пацієнт навіть не у задовільному стані, а з «відкритою раною», з якої тече кров.

Тому саме невизначеність і неможливість ретельного прогнозування фундаментальних чинників, спричинила підвищення курсової волатильності, яка, у свою чергу, може провокувати тиск на ціни як виробників, так і споживачів.

При всьому цьому, ринок продовжує відчувати тиск з боку неекономічних чинників, таких як штучне нагнітання паніки серед населення і бізнесу, та бажання окремих гравців валютного ринку отримати швидкий прибуток: як експортерів, які приховують валютні надходження, так і деяких банків, які роблять сумнівні операції з покупки валюти під фіктивні контракти та зобов’язання.

Тож Національний банк крім використання ринкових інструментів, перейшов і на застосування адміністративних заходів.

20 серпня НБУ затвердив Постанову, яка не лише вводить норму про 100% продаж валютних надходжень експортерів, але і суттєво посилює механізми контролю за виконанням суб’єктами економічних відносин вимог валютного законодавства. Так, відтепер НБУ за потреби вимагатиме від банків призупинення проведення операцій, що мають підвищений ризик їх використання з протиправною метою, та отримувати документи, що підтверджують добросовісний характер здійснення таких операцій. Ми довели до банків вичерпний перелік таких недобросовісних транзакцій , а саме:

- Купівля іноземної валюти за фіктивними експортно-імпортними контрактами;

- Купівля іноземної валюти за фіктивними угодами з цінними паперами;

- Купівля іноземної валюти за удаваними угодами, змістом яких є викривлення реальної суті транзакції (наприклад, купівля валюти на погашення валютного кредиту, що був наданий без реальних підстав);

- Купівля іноземної валюти для приховування валютної виручки від обов’язкового продажу шляхом взаємозаліку тощо.

Окремо зупинюсь на питаннях, що часто обговорюються в пресі– кошти, виділені НАК «Нафтогаз України» для розрахунків за використаний газ у сумі 3,1 млрд. дол. США, що еквівалентно 42 млрд. грн. Необхідна сума вже зарезервована на спеціальному рахунку в НБУ і на ринок вона в жодному разі не потрапить, ні через канал національної, ні через канал іноземної валюти.

Крім того, всі інші платежі за зовнішніми зобов’язаннями як держави, так і великих державних підприємств уже враховані в наших програмних розрахунках, що були узгоджені з фахівцями та керівництвом Уряду та МВФ. Тому ми маємо чітку картину як щодо платежів за зовнішніми контрактами та боргами, так і щодо джерел їх фінансування.

Запевняю, що Національний банк буде і надалі зосереджувати свої зусилля на утриманні фінансової стабільності. Але головне для нас усіх зараз – це зупинити війну і почати відновлення зруйнованої інфраструктури і економіки Донбасу, що неодмінно поверне на ринок заспокоєння та упевненість у завтрашньому дні."

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Банки»