• Посилання скопійовано

Нацбанк розпочинає щотижневу публікацію результатів валютних інтервенцій у формі запиту найкращого курсу

НБУ розпочинає щотижневу публікацію результатів проведення валютних інтервенцій у формі запиту найкращого курсу з метою підвищення прозорості діяльності НБУ на міжбанківському валютному ринку

Нацбанк розпочинає щотижневу публікацію результатів валютних інтервенцій у формі запиту найкращого курсу

Про це інформує прес-служба НБУ на офіційному сайті.

Інтервенції у формі запиту найкращого курсу, або RFQ (від англ. Request for quotation - запит котирувань), є однією з чотирьох форм валютних інтервенцій, які сьогодні застосовує НБУ для досягнення трьох цілей, встановлених Стратегією валютних інтервенцій на 2016-2020 роки. А саме – для згладжування функціонування валютного ринку, накопичення міжнародних резервів, а також підтримання трансмісії ключової процентної ставки як основного інструменту грошово-кредитної політики.

Валютні інтервенції цієї форми здійснюються з осені минулого року з метою оперативного реагування на зміни ситуації на валютному ринку шляхом запиту щодо ціни на купівлю/продаж іноземної валюти в суб’єктів ринку через торговельно-інформаційні системи та укладення угод із банком, який запропонував найкращу ціну.

Згідно з оприлюдненими критеріями відбору, у цій валютній інтервенції НБУ можуть брати участь 20 банків, які за підсумками попереднього кварталу мають найкращий загальний рейтинг серед банків-учасників міжбанківського ринку. Цей загальний рейтинг розраховується на основі місця банку в кожному з трьох складових рейтингів, побудованих за трьома критеріями:

  • обсяг операцій банку з купівлі та продажу іноземної валюти з іншими суб’єктами ринку та НБУ (питома вага місця в цьому рейтингу в обрахунку загального рейтинга становить 50%);
  • обсяг операцій банку з клієнтами з купівлі та продажу безготівкової іноземної валюти (питома вага місця в цьому рейтингу - 30%);
  • обсяг активів банку (питома вага місця в цьому рейтингу - 20%).

Такі критерії дають можливість відібрати з діючих 87 банків ті 20 фінансових установ, питома вага яких в загальному обсязі операцій на міжбанківському валютному ринку перевищує 70%. Перелік банків-учасників інтервенції оприлюднюється на початку кожного кварталу.

Загалом з початку 2017 року обсяг продажу НБУ валюти через інтервенції у формі запиту найкращого курсу становить 154 млн дол. США, обсяг купівлі - 1039 млн дол. США.

Досі дані щодо обсягів проведених інтервенцій у формі запиту найкращого курсу публікувались у прес-релізах НБУ щодо стану міжнародних резервів України за підсумками попереднього місяця. Зазначені дані також входили до загального показника обсягу валютних інтервенцій НБУ за підсумками місяця, що публікуються у розділі «Показники валютного ринку».

В подальшому ознайомитися з щотижневою інформацією щодо обсягів валютних інтервенцій у формі RFQ можна буде у «Показниках валютного ринку» на головній сторінці Офіційного інтернет-представництва НБУ. Наразі вже опубліковано дані за перший звітний період – з 20 по 24 листопада включно (за цей тиждень загальний обсяг купівлі валюти Національним банком через інтервенції у формі RFQ становив 30 млн дол. США, продажу - 20 млн дол. США).

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Банки»