• Посилання скопійовано

Професійні учасники фондового ринку (крім ПАТ) складають фінзвітність за МСФЗ з 01.01.2013 р.

Роз’яснення НКЦПФР від 09.02.2012 р. №1 «Про порядок застосування частини шостої статті 40 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» щодо розкриття інформації відповідно до Міжнародних стандартів фінансової звітності» (Роз’яснення затверджено рішенням НКЦПФР від 09.02.2012 р. №270)

НКЦПФР роз’яснила порядок застосування ч. 6 ст. 40 Закону «Про цінні папери та фондовий ринок» щодо розкриття інформації відповідно до МСФЗ.

НКЦПФР нагадує, що до 04.03.2011 р. у публічних АТ не було обов’язку складати фінзвітність відповідно до МСФЗ з метою додаткового розкриття інформації відповідно до Порядку розкриття інформації про діяльність публічних акціонерних товариств на основі міжнародних стандартів фінансової звітності (рішенням ДКЦПФР від 30.11.2010 р. №1780, Порядок набрав чинності 04.03.2011 р.).

Отже, публічні АТ можуть не розкривати інформацію про свою діяльність за 2011 р. на основі МСФЗ, проте розкриття інформації за 2012 р. має здійснюватись вже за МСФЗ.

Водночас публічні АТ, які відповідно до норм законодавства мають складати проміжну фінзвітність та відповідно розкривати інформацію, мають починаючи з фінзвітності за I кв. 2012 р. подавати її відповідно до МСФЗ.

Відповідно до ч. 4 ст. 40 Закону «Про цінні папери та фондовий ринок» річна інформація про емітента є відкритою і в обсязі, встановленому НКЦПФР, підлягає оприлюдненню емітентом не пізніше 30 квітня року, наступного за звітним, шляхом:

— розміщення у загальнодоступній інформаційній базі даних НКЦПФР про ринок цінних паперів;

— опублікування в одному з офіційних друкованих видань ВРУ, КМУ або ДКЦПФР;

— розміщення на власному веб-сайті.

Фінзвітність та консолідована фінзвітність складаються за МСФЗ підприємствами, які провадять діяльності з надання фінпослуг починаючи з 01.01.2013 р. (п. 2 Порядку подання фінансової звітності (постанова КМУ від 28.02.2000 р. №419).

Відповідно до ст. 4 Закону «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» здійснення професійної діяльності на ринку ЦП віднесено до діяльності з надання фінпослуг.

Таким чином, професійні учасники фондового ринку, крім тих, що є публічними АТ, складають фінзвітність та консолідовану фінзвітність, а також розкривають інформацію про свою діяльність за МСФЗ починаючи з 01.01.2013 р.

 

Автор: Хоміцка Маріанна

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»