• Посилання скопійовано

Українців перетворять на валютних спекулянтів

Якщо минулого тижня Україну захлеснула хвиля паніки, пов'язана зі зміцненням долара відносно гривні, то з початку поточного багато хто заговорив про майбутнє зростання євро

Після того, як обмінники підняли курс євровалюти на кілька копійок, експерти заговорили про швидке подорожчання євро до 11 гривень. Правда, судячи з подій у самій Європі і США, вже з наступного тижня українці зможуть спостерігати нове сходження долара в місцевих пунктах обміну валют. "Коментарі" розібралися у валютних війнах Старого і Нового Світу, які безпосередньо позначаються на перших рядах цифр на табло українських обмінників.

ЄВРОПА ЗАВДАЄ УДАРУ

Чергове "загострення" в валютному протистоянні долара і євро почалося ще в кінці минулого тижня, коли голова Європейського Центробанку Маріо Драгі офіційно заявив про намір "необмежено" скуповувати облігації проблемних країн Єврозони. В першу чергу, Драгі мав на увазі рідну Італію і сусідню Іспанію, які давно і стабільно загрузли в нездатності платити за боргами, поступаючись, напевно, тільки Греції. Втім, і тій грошей дістанеться.

Інше питання: звідки будуть ці кошти. Офіційна позиція Центробанку - папери проблемних країн будуть скуповувати спеціально створені стабфонди. Однак де вони візьмуть гроші - поки невідомо. На Німеччину, що вже втомилась витягувати всіх своїх сусідів по Євросоюзу, навряд чи варто розраховувати. Сьогодні Конституційний суд ФРН повинен винести рішення про законність створення європейських антикризових фондів. Але є ще один вихід - ввімкнути друкарський верстат.

АМЕРИКА ВІДПОВІДАЄ

До речі, це те, про що, судячи з усього, і мають намір завтра оголосити в США після закінчення засідання комітету Федрезерву з монетарної політики. Як очікується, буде анонсовано початок третього раунду програми кількісного пом'якшення (QE3). Іншими словами, ФРС знову надрукує доларів, за які скупить облігації фінансових організацій. І ця заява здатна спочатку зміцнити долар так само, як і заява Євроцентробанку зміцнила євровалюту. Однак, врешті-решт, занадто велика нова грошова пропозиція призведе до девальвації цієї валюти.

УКРАЇНА ЧЕКАЄ

Виходячи з цього, євро продовжить зростати відносно гривні, але тільки за умови, якщо достатня маса доларів вийде з-під друкарського верстата. "Вірогідність зростання курсу євро до 11 грн. і вище в цьому році існує, однак ця ймовірність становить не більше 30%. На сьогоднішній день зростання курсу євро/долар спровокували розмови про QE3. Але і єврозона також хоче почати друкувати євро у великих кількостях. Тому коли говорять, що євро буде зростати, потрібно доповнити: в тому випадку, якщо США буде друкувати долари швидше, ніж Єврозона - євро. Зараз йде відверта валютна війна, між США і Єврозоною. І головне тут - хто швидше і більше надрукує своїх незабезпечених грошей. Тому зростання євро сьогодні в будь-який момент може перетворитися на падіння", - зазначив "Коментарям" президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

"Криза в Єврозоні затягується, тому на сьогоднішній день тренд євро відносно долара спадний. Епізодично буде підвищення курсу євровалюти, але головна тенденція - зниження. І це зниження продовжиться мінімум ще півроку. Треба дивитися на те, яка валюта буде швидше знецінюватися відносно долара - чи гривня, чи євро. Якщо гривня буде падати швидше - то і євро буде зміцнюватися відносно гривні, і навпаки", - доповнює його Олексій Кущ, радник президента Асоціації українських банків.

Тому курс в українських обмінниках в понеділок будуть визначати п'ятничні новини зі США. Найімовірніше, програми кількісного пом'якшення схвалять, і в понеділок можна буде очікувати подальше зростання долара відносно гривні. Але слід пам'ятати, що під час валютних війн будь-яка динаміка недовговічна.

Андрій Сантарович

Джерело: Коментарі

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»