• Посилання скопійовано

Право на дивіденди за Законом України «Про акціонерні товариства»

Урегульовано питання щодо створення та діяльності акціонерних товариств

З прийняттям Закону України від 17 вересня 2008 р. «Про акціонерні товариства» чимало проблемних питань, пов’язаних зі створенням та діяльністю акціонерних товариств, отримали більш повне регулювання.
Щодо безпосередньо дивідендів зауважимо таке:
— по-перше, закріплено визначення дивіденду як частини чистого прибутку акціонерного товариства, що виплачується акціонеру з розрахунку на одну належну йому акцію певного типу та/або класу;
— по-друге, встановлено імперативну норму щодо виплати дивідендів тільки коштами;
— по-третє, визначено порядок складання переліку осіб, які мають право на отримання дивідендів, та їх повідомлення про строк їх виплати.
Так, відповідно до ст. 30 Закону для кожної виплати дивідендів наглядова рада акціонерного товариства встановлює дату складання переліку осіб, які мають право на отримання дивідендів, порядок та строк їх виплати. Дата складання переліку осіб, які мають право на отримання дивідендів, не може передувати даті прийняття рішення про виплату дивідендів. Товариство повідомляє осіб, які мають право на отримання дивідендів, про дату, розмір, порядок та строк їх виплати.
Протягом 10 днів після прийняття рішення про виплату дивідендів публічне товариство повідомляє про дату, розмір, порядок та строк виплати дивідендів фондову біржу (біржі), у біржовому реєстрі якої (яких) перебуває таке товариство;
— по-четверте, встановлено черговість виплати дивідендів залежно від акцій.
Тільки після повної сплати дивідендів власникам всіх класів привілейованих акцій може проводитися виплата дивідендів власникам простих акцій.
Також у Законі «Про акціонерні товариства» визначено випадки, коли не проводиться нарахування дивідендів та коли не проводиться виплата дивідендів.
Так, акціонерне товариство не має права приймати рішення про виплату дивідендів та здійснювати виплату дивідендів за простими акціями у разі, якщо:
1) звіт про результати розміщення акцій не зареєстровано у встановленому законодавством порядку;
2) власний капітал товариства є меншим за суму його статутного капіталу, резервного капіталу та розміру перевищення ліквідаційної вартості привілейованих акцій над їх номінальною вартістю.
Акціонерне товариство не має права здійснювати виплату дивідендів за простими акціями у разі, якщо:
1) товариство має зобов’язання про викуп акцій відповідно до ст. 68 цього Закону;
2) поточні дивіденди за привілейованими акціями не виплачено повністю.

Джерело: Фонд державного майна України

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»