• Посилання скопійовано

Судний день для фондового ринку: біржі в понеділок можуть не відкритись

Побоювання, що в понеділок фондовий ринок так і не відкриється, цілком виправдані. Папери передані, але якщо не з’явиться достатня кількість гравців – не буде сенсу відкриватися

Судний день для фондового ринку: біржі в понеділок можуть не відкритись

14 жовтня для фондового ринку – день “Х”, коли стартує оновлена депозитарна система. Нацбанк, ключовий гравець у цій реформі, обіцяє, що все пройде успішно і без зволікань. Комісія з фондового ринку повідомляє, що всі випуски акцій, в тому числі і “блакитні фішки”, під час вимушених канікул на фондовому ринку були передані в Нацдепозитарій.

Сергій Москвін, керівник проектів ПАРД, повідомляє, що найістотніші зміни стосуються торговців цінними паперами, а не колишніх хранителів. “Торговець тепер відкриває і веде грошові та клірингові рахунки в Розрахунковому центрі, визначає оптимальний спосіб роботи з клієнтами з урахуванням специфіки грошових і клірингових рахунків, ідентифікує клієнтів. Кожному торговцю, незалежно від того, чи має він ліцензію на депозитарну діяльність, очевидно, треба буде створювати АРМ (автоматизоване робоче місце) для роботи з РЦ”, – додає він.

А головне питання залишається в тому, чи встигнуть учасники зареєструвати своїх клієнтів. За даними голови правління “Української біржі” Олега Ткаченка, зараз на біржі зареєстровано більше 12 тис. рахунків, і перереєструвати їх всі за вихідні – складне завдання. 

Як повідомляв радник глави НКЦПФР екс-голова правління НДУ Володимир Ульянов, успіх при запуску нової реформи залежить від відповідальності зберігачів. “Хтось більше зацікавлений, щоб все вчасно запрацювало, хтось менше, – вважає Володимир Ульянов, – все залежить від того чи впораються хранителі за вихідні”.

“Нормативна база підготовлена. Програмно-технічне забезпечення начебто теж”, – прокоментував Сергій Москвін. Раніше програма у ВДЦП нормально підтримувала здійснення угод. З програмним забезпеченням НДУ інакше: оновлену програму ще ніхто не бачив. Систему будуть “допрацьовувати”, і лише на вихідних учасників чекає “сюрприз” у вигляді нової програми, в якій треба оперативно розібратися, відзначають на біржах.

Позабіржове тестування проводили 30 вересня, і здійснення угод зупинилося на три години. Це викликало невдоволення з боку зберігачів цінних паперів. Що буде 14 жовтня, коли кількість угод повинна бути в рази більшою, ніж під час тестів 30 вересня, залишається неясним.

Тому побоювання, що в понеділок фондовий ринок так і не відкриється, цілком виправдані. Папери передані, але якщо не з’явиться достатня кількість гравців – не буде сенсу відкриватися. При малому числі учасників високі ризики маніпуляції з цінами. Наш ринок і так неліквідний, при ще меншій ліквідності майданчики можуть перестрахуватися і не запрацювати в понеділок.

Неоднозначна ситуація склалася і з переліцензуванням зберігачів, повідомляють у Комісії з цінних паперів. Згідно із законодавством, зберігачі цінних паперів, які мають намір продовжувати проводити депозитарну діяльність після набуття чинності закону про депозитарну систему, повинні були до 12 жовтня 2013 отримати ліцензію на здійснення діяльності депозитарної установи.

Адже після вступу в силу закону “Про депозитарну систему” всі старі ліцензії перестануть діяти. Хранителі, які бажають продовжувати роботу на ринку, повинні отримати ліцензію на здійснення діяльності депозитарної установи.

Євген Воропаєв, член НКЦПФР, розповів, що частина ліцензіатів не дослухались до рекомендацій Комісії щодо завчасного подання документів на отримання ліцензії на депозитарну діяльність. На сьогоднішній день з 356 зберігачів цінних паперів 252 отримали нові ліцензії депозитарних установ.

На розгляд документів дається від трьох до шести місяців, а основну масу документів подавати почали тільки під самий кінець терміну, повідомляють у Комісії. При цьому про нові умови ліцензування учасникам ринку повідомили лише в червні. “Комісія сама не знала, які документи реєструвати, відправляючи заявки на ліцензії назад депозитаріям, пославшись на неточності в доповненнях до документів”, – розповіли в одному з банків.

До того ж, як повідомляють джерела в комісії, на цьому тижні у НКЦПФР закінчилися бланки ліцензій.

У зв’язку з цим про успішність реалізації депозитарної реформи можна говорити тільки в довгостроковій перспективі. Поживемо – побачимо. 14 жовтня – не дата підбиття підсумків. У цей день почне функціонувати нова система депозитарного обліку, клірингу та розрахунків. Миттєвих результатів ніхто не отримає. Але чекати, що все пройде вчасно і гладко, як це обіцяє НБУ, теж не варто.

Наталія Герасімова

На підставі: Діло

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»