• Посилання скопійовано

Бізнес закликає НБУ відмовитись від використання фіксованого курсу інвалюти

За позицією бізнесу, фіксований курс призводить до недоотримання гривні експортерами при конвертуванні ними валютної виручки

Бізнес закликає НБУ відмовитись від використання фіксованого курсу інвалюти

Про це йдеться у зверненні Федерації роботодавців до Голови Національного банку та Першого віце-прем’єр-міністра – Міністра економіки України.

«ФРУ є найбільшою організацією, що представляє інтереси роботодавців України. При цьому переважна кількість наших членів є виробниками промислової та/або сільськогосподарської продукції. А серед виробників більшість працює не тільки на внутрішній ринок, але й на експорт.

У наших членів викликає занепокоєння ситуація, що склалася навколо фіксації офіційного курсу гривні до долара США», – йдеться у зверненні.

Якщо на початку збройної агресії росії проти України таке екстрене рішення НБУ було дійсно необхідно економіці України задля уникнення паніки серед населення та бізнесу, забезпечення ввезення товарів критичного імпорту тощо, то на сьогодні продовження дії фіксованого курсу вбачається вкрай сумнівним.

Фіксований курс призводить до

  • недоотримання гривні експортерами при конвертуванні ними валютної виручки,
  • втрат бюджету в частині надходжень від ввезення товарів критичного імпорту,
  • зайвого тиску на золотовалютні резерви НБУ.

Крім того, він, очевидно, не сприяє пошуку можливостей імпортозаміщення товарів критичного імпорту товарами власного виробництва, адже ставить у невигідне становище українського товаровиробника.

Тож роботодавці закликали НБУ разом із Міністерством економіки розглянути можливість якнайскорішої відмови від використання фіксованого курсу.

Джерело: Федерація роботодавців України

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»