• Посилання скопійовано

Українцям знизять комісію на зняття грошей через банкомати

VISA і MasterCard обіцяють нововведення до літа

У червні будуть зменшені комісії, які доводиться сплачувати власникам пластику за зняття грошей у «чужому» банкоматі (АТМ). Так, з 1 червня MasterCard запроваджує в Україні нову лінійку продуктів, за якою така комісія становитиме 2 грн. А зі середини червня знизити розміри міжбанківського платежу хоче VISA — до 0,5% від суми, що знімається, + 2 грн. Про це пишуть «Коментарі».

Коли власники пластику можуть отримувати кеш без комісій не лише у банкоматах свого, а й чужих банків, вони не поспішають знімати відразу всю суму, що накопичилася на картці. Унаслідок цього частка безготівкових платежів починає зростати, зазначає видання.

Заплановані нововведення сподобаються не лише утримувачам пластику, а й банкам, що випустили його.

«Зниження комісіїй interchange позитивно позначиться на картковому бізнесі банків загалом, бо дозволить збільшити обсяги операцій», — наголошує директор департаменту розвитку карткового бізнесу VAB Банка Юлія Морозова.

Проти новацій виступають банки-екваєри (власники банкоматів), заробітки яких різко скоротяться. Досі міжнародні платіжні системи погоджували з ними розмір interchange. У ньому враховувалися собівартість операцій з видачі готівки з банкоматів та окупність вкладень у розвиток банкоматних мереж. Востаннє розмір комісії переглядався у 2003 році і був встановлений на рівні 1% + 3 грн.

Саме таку ставку interchange нині стягують з емітентів три найбільші банки — Приватбанк, «Райффайзен Банк Аваль» та Промінвестбанк, яким належить 52% банкоматного парку країни і які не входять у жодну з партнерських мереж. Тобто при знятті 1000 грн в їхніх банкоматах за «чужою» карткою комісія interchange становить 13 грн. Ця сума плюс ще декілька гривень, що стягуються банком-емітентом, списуються з рахунка клієнта.

У партнерських мережах АТМ, де карткоутримувачі можуть знімати готівку з низькою комісією не лише у банкоматах свого, а й «чужих» банків, розмір банкоматного платежу зазвичай варіюється у діапазоні від 0,5 до 0,5% + 1 грн. Тобто при знятті тієї самої 1000 грн заробіток екваєра становить 5—6 грн. На сьогодні до таких мереж входять 48% банкоматів.

 

Рубрика: Фінанси і банки/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»