• Посилання скопійовано

Як оплачується робота за надурочні години, у святкові та вихідні дні або у нічний час

Держпраці в Івано-Франківській області роз'яснила нюанси оплати роботи за надурочні години, у святкові та вихідні дні або у нічний час

Як оплачується робота за надурочні години, у святкові та вихідні дні або у нічний час

Надурочні роботи

Надурочними вважаються роботи понад встановлену тривалість робочого дня (стаття 62 КЗпП).

Згідно зі ст. 106 КЗпП робота в надурочний час за погодинною системою оплати праці оплачується в подвійному розмірі годинної ставки.

За відрядною системою оплати праці за роботу в надурочний час виплачується доплата у розмірі 100% тарифної ставки працівника відповідної кваліфікації, оплата праці якого здійснюється за погодинною системою, - за всі відпрацьовані надурочні години.

На безперервно діючих підприємствах, в установах, організаціях, а також в окремих виробництвах, цехах, дільницях, відділеннях і на деяких видах робіт, де за умовами виробництва (роботи) не може бути додержана встановлена для даної категорії працівників щоденна або щотижнева тривалість робочого часу, допускається запровадження підсумованого обліку робочого часу з тим, щоб тривалість робочого часу за обліковий період не перевищувала нормального числа робочих годин. У разі підсумованого обліку робочого часу оплачуються як надурочні всі години, відпрацьовані понад встановлений робочий час в обліковому періоді. Про підсумований облік робочого часу також читайте тут >>

Компенсація надурочних робіт шляхом надання відгулу не допускається.

Читайте також: Надурочні роботи - лише у виняткових випадках

 

Робота у святкові і неробочі дні

Святкові і неробочі дні встановлено статтею 73 КЗпП.

Робота у святковий і неробочий день відповідно до статті 107 КЗпП оплачується у подвійному розмірі:

  • відрядникам - за подвійними відрядними розцінками;
  • працівникам, праця яких оплачується за годинними або денними ставками, - у розмірі подвійної годинної або денної ставки;
  • працівникам, які одержують місячний оклад, - у розмірі одинарної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота у святковий і неробочий день провадилася у межах місячної норми робочого часу, і в розмірі подвійної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота провадилася понад місячну норму.

Оплата у зазначеному розмірі провадиться за години, фактично відпрацьовані у святковий і неробочий день.

На бажання працівника, який працював у святковий і неробочий день, йому може бути наданий інший день відпочинку.

Читайте також:

Компенсація за роботу у вихідні, святкові або неробочі дні

Робочий час, відпочинок та робота у святкові та неробочі дні:

 

Робота у нічний час

Нічним вважається час з 10 години вечора до 6 години ранку. Тривалість роботи в нічний час визначено статтею 54 КЗпП.

Робота у нічний час згідно статті 108 КЗпП оплачується у підвищеному розмірі, встановлюваному генеральною, галузевою (регіональною) угодами та колективним договором, але не нижче 20 відсотків тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи у нічний час.

Читайте також: Робота у нічний час: коротко про головне від Держпраці

Джерело: Держпраці в Івано-Франківській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»