• Посилання скопійовано

З 2017 року за новими законами певні доплати вже включаються до розміру мінімальної зарплати

Чи включаються до мінімальної заробітної плати 10 % доплати за використання дезинфікуючих засобів, доплата за роботу у вечірній час та індексація заробітної плати? Консультує Держпраці

З 2017 року за новими законами певні доплати вже включаються до розміру мінімальної зарплати

Підвищення мінімальної заробітної плати, а також зміна системи оплати праці викликали у роботодавців безліч запитань щодо порядку нарахування заробітної плати, розрахунку її складових, проведення доплат до рівня мінімальної заробітної плати, а також щодо врахування доплат і надбавок при нарахуванні зарплатні. 

До січня 2017 року доплати нараховувалися понад розмір мінімальної заробітної плати, а з нового року за новими законами певні доплати вже включаються до розміру мінімальної заробітної плати.

Так, на онлайн-прийомі громадян фахівці Держпраці у Хмельницькій області надали відповідьчи включаються до мінімальної заробітної плати 10 % доплати за використання дезинфікуючих засобів, доплата за роботу у вечірній час та індексація заробітної плати? 

Заступник директора Департаменту з питань праці Олена Коновалова роз’яснила, що мінімальний посадовий оклад (тарифна ставка) встановлюється у розмірі, не меншому за прожитковий мінімум, установлений для працездатних осіб на 1 січня календарного року особу (з 1 січня 2017 року становить 1600 гривень).

Вичерпний перелік доплат, які не враховуються при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру, визначений статтею 3 Закону України «Про оплату праці». 

Це доплати за:

  • роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я;
  • роботу в нічний та надурочний час;
  • роз’їзний характер робіт;
  • премії до святкових і ювілейних дат.

Таким чином, доплати за використання в роботі дезинфікуючих засобів, за роботу у вечірній час та індексація заробітної плати включаються до розміру мінімальної заробітної плати.

Джерело: Державна інспекція України з питань праці

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»