• Посилання скопійовано

Які виплати враховують до мінімальної зарплати: чергове роз'яснення Мінсоцполітики

До мінімальної зарплати, зокрема, враховуємо: доплати за суміщення професій (посад) і виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника, за ненормований робочий день, вчене звання чи науковий ступінь, надбавки за вислугу років, класність водіям, а також виробничі премії та індексацію

Які виплати враховують до мінімальної зарплати: чергове роз'яснення Мінсоцполітики

Мінсоцполітики у листі від 14.02.2017 р. №344/0/101-17/281 розглянуло питання щодо забезпечення нарахування мінімальної заробітної плати з 01.01.2017 р.

 

Які виплати не враховуються при обчисленні зарплати для забезпечення її мінімального розміру

 Перелік виплат, які при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються, визначені Законом №1774. Це:

  • доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров'я,
  • доплати за роботу в нічний та надурочний час,
  • доплати за роз'їзний характер робіт,
  • премії до святкових і ювілейних дат.

 

Доплата за використання у роботі дезінфікуючих засобів

Якщо робітникам, зайнятим на роботах зі шкідливими і важкими умовами праці, за результатами атестації робочих місць установлені доплати у розмірі до 12% посадового окладу (тарифної ставки) та доплата в розмірі 10% посадового окладу (тарифної ставки працівникам (у т. ч. молодшим медичним сестрам), які використовують у роботі дезінфікувальні засоби, а також працівникам, які зайняті прибиранням туалетів), то вони мають бути нараховані понад розмір мінімальної заробітної плати (3200 грн).

 

Які виплати враховують до мінімальної зарплати

Мінсоцполітики наголошує: усі виплати, які не перелічені Законом №1774, мають враховуватись до мінімальної заробітної плати. Це, зокрема, такі виплати, як:

  • доплати за суміщення професій (посад) і виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника,
  • доплати за розширення зони обслуговування або збільшення обсягу виконаних робіт,
  • доплата за ненормований робочий день;
  • надбавка за класність водіям,
  • доплата за вчене звання, науковий ступінь,
  • надбавка за вислугу років,
  • виробничі премії,
  • індексаціяПро це також тут>>

Також до мінімальної заробітної плати враховуються підвищення посадових окладів (тарифних ставок) працівників, наприклад, у зв'язку зі шкідливими і важкими умовами праці та інші підвищення посадових окладів (тарифних ставок) працівників, передбачені наказом №308/519. Таке підвищення посадових окладів є елементом формування нового посадового окладу (тарифної ставки) з підвищенням, розмір якого встановлюється працівнику в штатному розписі, і на який нараховуються інші додаткові виплати: доплати, надбавки тощо.

Якщо працівник виконав місячну норму праці, а нарахована йому заробітна плата є нижчою від законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати, роботодавець зобов'язаний провести доплату до її рівня, яка виплачується щомісячно одночасно із заробітною платою.

***

Читайте також:

Зміни в оплаті праці з 1 січня 2017 року: аналізуємо Закон №1774 

Все, що потрібно врахувати, при обчисленні мінімальної зарплати - у таблиці від податківців 

Що входить до мінімальної зарплати: приклади від Держпраці 

Мінсоцполітики - про зміни в оплаті праці з 1 січня 2017 року 

Усі новини на тему>>

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: Міністерство соціальної політики

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»