• Посилання скопійовано

Як оформити відпустку для догляду за дитиною на родича

Працівниця виявила бажання оформити відпустку для догляду за дитиною своєї племінниці. Які документи слід подати, аби підтвердити, що вона здійснює фактичний догляд за дитиною? Роз'яснює Мінсоцполітики

Як оформити відпустку для догляду за дитиною на родича

Як відомо, відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку може бути використана повністю або частинами також батьком дитини, бабою, дідом чи іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною, або особою, яка усиновила чи взяла під опіку дитину, одним із прийомних батьків чи батьків-вихователів.

У  листі від 25.08.2016 р. №437/13/116-16* Мінсоцполітики пояснює, що для оформлення такої відпустки мати дитини або особа, яка фактично доглядає за дитиною, має надати роботодавцю заяву, копію свідоцтва про народження дитини (для підтвердження віку дитини).

Особа, яка фактично доглядає за дитиною, додатково ще повинна надати:

  • довідку з місця роботи (служби, навчання) матері дитини про те, що вона приступила до роботи до закінчення цієї відпустки,
  • довідку органу праці та соціального захисту населення за місцем проживання матері про припинення їй виплати допомоги по догляду за дитиною (із зазначенням дати), якщо така допомога була призначена (допомогу по догляду за дитиною скасовано з 1 липня 2014 року).

Особам, які на 30 червня 2014 року мали право на отримання допомоги при народженні дитини у розмірі, встановленому на першу дитину, після досягнення дитиною двох років на наступні 12 місяців призначається щомісячна допомога у розмірі 130 гривень, порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Після 1 липня 2014 року призначається лише допомога при народженні дитини у розмірі 41280 грн - виплата цієї допомоги здійснюється одноразово у сумі 10320 грн, решта суми допомоги виплачується протягом наступних 36 місяців рівними частинами.

Надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку оформлюється наказом (розпорядженням) власника.

Водночас чинне законодавство не містить терміна "інші родичі, які фактично доглядають за дитиною".

Отже, якщо працівниця виявила бажання оформити відпустку для догляду, наприклад, за дитиною своєї племінниці, то доцільно крім вищезазначених документів підтвердити той факт, що вона здійснює фактичний догляд за дитиною.

У разі надання працівником відповідних документів для оформлення відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, підстав для відмови у наданні такої відпустки не вбачається.

* Хоча лист датований ще 2016 роком, текст його з'явився лише зараз.

***

Новини на тему:

Лікарняні для догляду за хворим членом родини

 

Лікарняний по догляду за дитиною: особливості надання

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Міністерство соціальної політики

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»