• Посилання скопійовано

Пропонується прийняти Національну стратегію зростання заробітних плат та пенсій на 2018 - 2019 роки

В основі Стратегії два блоки програмних напрямків. Перший блок – необхідні кроки, аби забезпечити зростання мінімальної зарплати до 10 000 гривень, другий – мінімальної пенсії до 5 000 грн

Пропонується прийняти Національну стратегію зростання заробітних плат та пенсій на 2018 - 2019 роки

1 грудня 2017 р. у Верховній Раді зареєстровано законопроект №7352 "Про засади національної стратегії збільшення зарплат та пенсій, створення нових робочих місць на 2018 - 2019 роки (Національна стратегія зростання заробітних плат та пенсій, створення нових робочих місць)". Автором законопроекту є нардеп С. Каплін.

В основі Стратегії два блоки програмних напрямків та конкретних заходів, які мають невідкладно реалізуватися у законодавчих актах.

Перший блок – необхідні кроки, аби забезпечити зростання мінімальної зарплати до 10 000 гривень, другий – мінімальної пенсії до 5 000 грн. 

Таким чином, Стратегією збільшення зарплат, пенсій, нових робочих місць передбачено наступні напрямки роботи: 

 

 Економічне зростання

1) Народний Банк Розвитку. Зміна ролі НБУ з «умовно незалежного» органу, який обмінює валюти, на активного учасника економічного розвитку, відповідального за кредитування пріоритетних галузей економіки, визначених державою.

2) Збільшення ролі державних банків у кредитуванні пріоритетних галузей народного господарства. 

3) Податкові канікули для галузей, що розвиваються, а також для галузей із високим рівнем заробітної плати. Зменшення податкового навантаження для підприємств з високим рівнем зайнятості як форму компенсації за навантаження в частині виплати заробітної плати.

4) Націоналізація та підвищення ефективності управління державним майном. Зокрема, націоналізація компаній, які мають стратегічне значення для економіки у енергетичній, транспортній, оборонній та інших галузях економіки. Розвиток державного сектору як локомотиву побудови нової економіки України: створення вертикально-інтегрованих структур у ключових галузях для росту ВВП як енергетика, сільське господарство, промисловість, нафтогазова промисловість, інновації, біотехнології. 

5) Державна підтримка наукоємних галузей економіки, авіакосмічного будування, приладобудування, наукових та технічних робіт, біотехнологій.

6) Реприватизація окремих підприємств, де власник порушує умови приватизаційних конкурсів. 

7) Запровадження програми відродження села та захисту селян.

8) Розвиток атомної енергетики як основи економічної незалежності та зростання, підтримка виробництва альтернативних видів енергії, спрямованих на захист оточуючого природного середовища. 

 

Жорсткі заходи детінізації національної економіки

1) Криміналізація відповідальності, розгорнута система багаторівневого аудиту, відновлення роботи інспекційних та правоохоронних органів у галузі економіки, міжнародна співпраця та кооперація зусиль, уніфікація антикорупційних органів.

2) Активізація дерегуляції та дебюрократизації у господарській діяльності, зменшення видатків на адміністрування податків та отримання дозвільних документів.

3) Заходи щодо системної детінізації виплати зарплат.

4) Перевірка легальності походження коштів з декларацій українського політикуму

5) Заборона використання спекулятивних фінансових та інших економічних інструментів. Боротьба з тіньовим фінансовим сектором, виведенням капіталу за кордон

6) Боротьба із контрабандою.

7) Боротьба з конвертаційними центрами, посилення відповідальності за ухилення від сплати податків.

8) Кримінальне покарання за «зарплату у конвертах».

9) Заборона на роботу з офшорами.

 

Оптимізація видатків держави

1) Верифікація набувачів соціальних послуг від держави.

2) Модернізація та оптимізація системи органів соціального захисту та пенсійного забезпечення.

3) Аудит та модернізація Пенсійного фонду України та системи органів соціального забезпечення

4) Капіталізація Пенсійного фонду через передачу у його власність націоналізованих підприємств та коштів вилучених у е-декларантів через їх незаконну діяльність.

5) Передача у Пенсійний фонд підприємств з високим рівнем прибутковості як лікеро-горілчана галузь, солевидобуток, аптечні мережі, фармацевтичні підприємства, лотерейний та гральний бізнес тощо.

6) Відміна чисельних пільг для народних депутатів та вищих посадових осіб держави, суддів та окремих категорій чиновників.

7) Зменшення видатків держави на утримання силового блоку, аудит та наступне згортання неефективних регіональних та державних програм, які фінансуються з бюджету.

8) Розвиток кооперативної політики для оптимізації видатків, приватно-державного партнерства.

 

Оподаткування багатства

1) Запровадження спеціального податку на розкіш у розмірі 10% одноразового платежу.

2) Введення податку на надприбутки за прогресивною шкалою зі ставкою до 65% від доходу. Запровадження прогресивної шкали сплати єдиного соціального внеску.

3) Ліквідація соціальної нерівності у зарплатах чиновників та простих людей. Максимальна зарплатня має бути не більшою за мінімальну більше, ніж у 10 разів.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Верховна Рада України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»