• Посилання скопійовано

Індексація: якщо зарплата збільшилась

Що впливає на зміну базового місяця під час проведення індексації? Чи впливає підвищення інших складових зарплати, крім окладу, на зміну базового місяця?

Індексація: якщо зарплата збільшилась

Коментар до листа Мінекономіки від 09.04.2021 р. №2144/0/290-21/51

Як зростання зарплати працівника впливає на її індексацію? Про це докладно говорить п. 5 Порядку №1078:

  1. Місяць зростання окладу (тарифної ставки) ми називаємо новим базовим місяцем. Тобто місяцем, від якого починається обрахунок індексації наново.
  2. Але треба бути уважним! І порівняти суму зростання зі сумою індексації, яка мала б бути нарахована працівнику у такому місяці, якби зарплата не зросла.
  3. Якщо розмір підвищення не перевищує суму індексації, що склалась у місяці підвищення доходу, сума індексації у цьому місяці визначається з урахуванням розміру підвищення доходу і розраховується як різниця між сумою індексації і розміром підвищення доходу. Тобто виникає так звана «фіксована» сума індексації. Що це означає на практиці, ми покажемо далі на Прикладі 2.
  4. У разі зростання грошового доходу за рахунок інших його складових без підвищення тарифних ставок (посадових окладів) сума індексації не зменшується на розмір підвищення грошового доходу. Але коли відбувається підвищення тарифної ставки (посадового окладу), у місяці підвищення враховуються всі складові грошового доходу, які не мають разового характеру.

Ось про останнє правило і йдеться у коментованому листі Мінекономіки. 

Його застосування можна поділити на 2 етапи.

Етап перший. Зростає розмір інших (постійних) складових зарплати, але оклад (тарифна ставка) – не змінюються. 

Наприклад, працівнику, крім окладу, робиться постійна доплата. Вона нова (тобто призначена, починаючи з певного місяця) або її розмір збільшується.

У такому випадку для проведення індексації не відбувається абсолютно нічого. Оскільки у разі зростання заробітної плати за рахунок інших її складових, без підвищення тарифних ставок (посадових окладів), сума індексації не зменшується на розмір підвищення заробітної плати.

Етап другий. Зростає оклад (тарифна ставка). 

У разі коли відбувається підвищення тарифних ставок (посадових окладів), у місяці підвищення враховуються всі складові заробітної плати, які не мають разового характеру.

Порівняння суми підвищення заробітної плати зі сумою індексації здійснюється в умовах місяця, у якому відбулося таке підвищення. 

Але тут виникає питання: як саме враховуються ці інші складові? 

Наприклад, якщо доплата працівнику була призначена у лютому, а оклад збільшився у квітні, то чи враховувати в травні лютневе підвищення зарплати працівника (на суму такої доплати)? 

Мінекономіки відповідає: визначення суми підвищення доходу для його порівняння зі сумою індексації, яка склалася на квітень 2021 року, має відбуватися з урахуванням посадового окладу до (станом на березень 2021 року) та після його підвищення та всіх складових заробітної плати, які були встановлені на квітень 2021 року. 

Тобто жодних перенесень минулих підвищень інших складових не буде. Порівняння відбуватиметься між доходами місяця підвищення окладу (тарифної ставки) і попереднього місяця. Розглянемо на Прикладах.

 

Приклад 1. Інші складові збільшуються раніше, ніж оклад. Працівнику призначили постійну доплату (1000 грн) в лютому 2021 року. Оклад тоді становив 7000 грн. У квітні 2021 року підвищили оклад й він становить 10000 грн.

 

Визначимо, чи перевищує сума підвищення окладу індексацію, яка виникла у працівника:

1. щоби визначити розмір індексації, користуйтеся нашим калькулятором за посиланням. Оскільки востаннє оклад у працівника зростав у січні 2019 року, розмір індексації станом на квітень 2021 року становить 238,35 грн;

2. порівнюємо оклад (із урахуванням інших постійних складових) до та після підвищення (10000,00 + 1000) – (7000,00 + 1000) = 3000,00 грн. Очевидно, що сума підвищення окладу більша ніж сума індексації, тож ні нової, ні «фіксованої» індексації в місяці підвищення окладу не буде.  

 

Приклад 2. Розмір підвищення окладу менший ніж розмір індексації

У працівника востаннє зростав оклад у січні 2018 року й становив 5000 грн. У квітні 2021 року підвищили оклад й він становить 5300,00 грн. 

 

Визначимо, чи перевищує сума підвищення окладу індексацію, яка виникла у працівника.

1. Оскільки востаннє оклад у працівника зростав у січні 2018 року, розмір індексації станом на квітень 2021 року становить 408,60 грн 

2. Порівнюємо оклад до та після підвищення. 5000,00 грн – 5300,00 грн = 300,00 грн. А розмір індексації становить 408,60 грн, що більше ніж підвищення посадового окладу на 108,60 грн. 

Таким чином, виникла так звана «фіксована» індексація, яку слід виплачувати до наступного підвищення окладу за посадою. Й знову потрібно буде провести порівняння індексації та розміру підвищення окладу. 

Зверніть увагу: у такому випадку потрібно буде при порівнянні підсумувати поточну індексацію (за наявності) та «фіксовану». І вже після порівнювати з розміром підвищення окладу.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»