• Посилання скопійовано

Індексацію зарплати планують відмінити: законопроєкт від Мінекономіки

За законопроєктом щодо посилення захисту прав працівників на своєчасну та в повному обсязі виплату зарплати передбачається також відміна проведення індексації зарплати

Індексацію зарплати планують відмінити: законопроєкт від Мінекономіки

Ми вже писали про появу на сайті Профспілок законопроекту Мінекономіки щодо більш жорсткішого покарання за невиплату зарплати. Ним впроваджуються нові правила притягнення до кримінальної відповідальності керівника та ФОПа за безпідставну невиплату зарплати або її частини більш як за один місяць, виплата пені за невиплату зарплати, а також нові правила виплати відпускних та оплати праці за дні відрядження. Наразі його текст з'явився на сайті самого Мінекономіки.

В порівнянні з текстом, який було розміщено на сайті Профспілок, в ньому з'явилася нова норма. Зокрема, ним також пропонується внести зміни до Закону України «Про індексацію грошових доходів населення».

В пояснювальній записці  до законопроєкту наголошено, що механізм підвищення грошових доходів населення, шляхом часткового або повного відшкодовування подорожчання споживчих товарів і послуг. Водночас цей механізм передбачає індексацію зарплат в межах прожиткового мінімуму, встановленого для відповідних соціальних і демографічних груп населення. Це механізм був запроваджений в умовах складного соціально-економічного становища країни при гіперінфляційних процесах та значного знецінення грошових доходів населення, яке не могло бути компенсоване іншими механізмами державного регулювання.

В діючих умовах  контрольованої помірної інфляції він створює складнощі та є джерелом помилок і конфліктів, які не сприяють лояльності роботодавців до норм трудового законодавства. А той факт, що індексується лише частина зарплати, яка не перевищує прожитковий мінімум для працездатних громадян, посилює аргументи на користь скасування цієї застарілої регуляції.

Тому в умовах стабільного тапоступового зростання заробітної плати та підвищення рівня мінімальної заробітної плати темпами, що випереджають інфляцію, доцільно відмовитись від механізму індексації.

Відповідно з норм Закону «Про індексацію грошових доходів населення» будуть виключені норми щодо проведення індексації заробітної плати.

У разі прийняття законопроєкту він має набрати чинності з 1 січня 2022 року.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»