• Посилання скопійовано

У 2023 році за працівниками має зберігатися сума індексації за минулі періоди

За позицією Мінекономіки, протягом 2023 року за працівником зберігається сума індексації заробітної плати та грошового забезпечення, яка виникла за період до січня 2023 року

У 2023 році за працівниками має зберігатися сума індексації за минулі періоди

В окремій статті ми вже вказували, що призупинено дію Закону про індексацію поки що лише на 2023 рік. Про це зазначено у п. 3 Прикінцевих положень Закону про Держбюджет-2023.

Норми законодавства про індексацію зарплати врегульовано двома нормативними актами: 

У 2023 році ці документи тимчасово не діятимуть. Тож у 2023 році обов’язку індексувати зарплату немає!

Тоді ми підкреслювали нашу думку, що це не стосується попередніх періодів. Зокрема, зарплата за грудень 2022 року хоч і виплачувалася у січні 2023, проте мала індексуватися.

Наразі зʼявилося розʼяснення Мінекономіки (лист від 21.02.2023 р. №4707-05/7400-07) щодо цього питання. І воно підтверджує нашу позицію.

Фахівці міністерства вказали, що  у 2023 році не проводиться нарахування сум індексації, які визначені Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 №1078 (зі змінами), роз'яснення норм якого надає Мінсоцполітики.

Вони також зауважили, що  станом на грудень 2022 року різні категорії працівників отримували певні суми індексації, зокрема заробітної плати та грошового забезпечення, які склалися внаслідок рівня інфляції за 2022 рік та попередні роки.

А за статтею 58 Конституції України встановлено, що Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

Так от висновок на підставі цього такий: протягом 2023 року за працівником зберігається сума індексації заробітної плати та грошового забезпечення, яка виникла за період до січня 2023 року (до зупинення дії Закону).

Тобто ця індексація, розрахована станом на грудень 2022 року, має виплачуватися навіть у 2023 році. 

Про те, як нараховувати індексацію у грудні 2022 році, ми писали тут.

 

Дії роботодавця через розʼяснення від Мінекономіки

Можна діяти по-різному:

1.  або спиратися на те, що це тільки лист та нічого не робити, чекати ще позицію Держпраці. Звісно, поки немає практики перевірок 2023 року, тому невідомо як на практиці фахівці розцінюють цю ситуацію.

2. або збільшити оклади в травні на суму індексації за грудень та нарахувати за попередні 4 місяці суми індексації на рівні грудня, провести це як донарахування індексації та спати спокійно до кінця 2023 року та не думати про неї.

3. або отримати окреме розʼяснення з конкретним запитом чи нараховувати протягом 2023 року індексацію на рівні грудня 2022 року та відштовхуватися від відповіді.

***

Читайте також: Індексацію у 2023 році скасовано – наслідки у 2024-му: аналіз від редакції

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»