• Посилання скопійовано

Щоб менше працювати у п’ятницю, треба довше працювати в інші дні

Як можна скоротити робочий день у п’ятницю на одну годину (при 40-годинному робочому тижні), щоб це не позначилося на заробітній платі?

Згідно зі статтею 57 КЗпП час початку і закінчення щоденної роботи (зміни) передбачається правилами внутрішнього трудового розпорядку і графіками змінності відповідно до законодавством.

Статтею 142 КЗпП трудовий розпорядок на підприємствах, в установах, організаціях визначається правилами внутрішнього трудового розпорядку, які затверджуються трудовими колективами за поданням власника або уповноваженого ним органу і виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) на основі типових правил.

Враховуючи зазначене, скоротити робочий день у п’ятницю на одну годину при 40-годинному робочому тижні можна, перерозподіливши години роботи впродовж робочих днів тижня і передбачивши це у правилах внутрішнього трудового розпорядку.

Як приклад такого перерозподілу можна навести години роботи міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, яким відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 10 грудня 1993 року №1010 «Про тривалість робочого дня для працівників органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування» рекомендовано встановити для працівників апарату таку тривалість роботи по днях тижня: понеділок, вівторок, середа, четвер — по 8 год. 15 хв., п’ятниця — 7 год.; вихідні дні — субота і неділя.

Григорій МАКСИМЕНКО, експерт з умов та режимів праці

 

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»