• Посилання скопійовано

Мінсоцполітики нагадало відмінності між трудовим та цивільно-правовим договорами

Лист Мінсоцполітики від 20.04.2012 р. №64/06/187-12

Мінсоцполітики у листі від 20.04.2012 р. №64/06/187-12 зазначило, що виконання робіт або надання послуг може здійснюватися фізособою на підставі трудового договору чи на підставі цивільно-правових договорів, відомих на практиці як трудові угоди.
Сторонами трудового договору є працівник та працедавець. Працівника приймають на роботу (посаду) для виконання певної роботи за конкретною кваліфікацією, професією, посадою, з підпорядкуванням правилам внутрішнього трудового розпорядку.
За договором підряду (цивільно-правовим договором) одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти й оплатити виконану роботу.
Підрядник, на відміну від працівника, не підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку, не може вимагати гарантій, передбачених для суб'єктів трудових відносин, бо не має статусу працівника, сам організовує свою роботу та виконує її на власний ризик.
При цьому трудові книжки ведуться на всіх працівників, що працюють на підприємстві, в установі, організації або у фізичної особи понад п'ять днів. Записи про виконання робіт на підставі цивільно-правових договорів до трудової книжки не заносяться.

Джерело: ЛІГА:ЗАКОН

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»