• Посилання скопійовано

Мінсоцполітики розглянуло порядок застосування підсумованого обліку робочого часу

Лист Мінсоцполітики від 05.07.2012 р. №229/13/116-12 «Про введення підсумованого обліку робочого часу»

Мінсоцполітики розглянуло порядок врахування лікарняного або відпустки у разі запровадження підсумованого обліку робочого часу і зазначило, зокрема, таке.
Відповідна норма робочого часу за обліковий період, яка розраховується виходячи з кількості робочих днів за тиждень (шестиденна або п'ятиденна) і тривалості робочого дня, має бути реалізована шляхом виходу на роботу за графіком змінності.
Обліковий період установлюється у колективному договорі підприємства та може вимірюватися місяцем, кварталом, півріччям або роком. Він охоплює робочий час та години роботи у вихідні і святкові дні, години відпочинку.
Щоденна або щотижнева тривалість робочого часу, встановлена графіком, може коливатися протягом облікового періоду, але загальна сума годин роботи за обліковий період повинна відповідати нормі робочого часу.
При підрахунку нормальної кількості робочих годин облікового періоду вилучаються дні, які за графіком або розпорядком роботи припадають на час, протягом якого працівник був звільнений від громадських обов'язків, тимчасовою непрацездатністю тощо.
Нормальна тривалість робочого часу визначається шляхом віднімання від норми тривалості робочого часу (розрахованої за графіком шестиденного або п'ятиденного робочого тижня) в обліковому періоді часу, протягом якого працівник перебував у відпустці, на лікарняному тощо.
Враховуючи, що допомога з тимчасової непрацездатності виплачується за графіком роботи підприємства (структурного підрозділу) або за індивідуальним графіком роботи, то при підрахунку нормальної кількості робочих годин облікового періоду вилучаються дні, які за графіком роботи (змінності) припадають на період тимчасової непрацездатності перебував у відпустці, при підрахунку нормальної кількості робочих годин облікового періоду вилучаються дні за графіком 8-годинного робочого дня (п'ятиденного робочого тижня), бо відпустки надаються у календарних днях.
Якщо останній день відпустки або лікарняного припав на робочу зміну за графіком роботи, то працівник повинен стати до роботи у наступну зміну, яка припадає за графіком роботи або скоректованим графіком роботи у зв'язку з його хворобою (відпусткою) (лист від 05.07.2012 р. №229/13/116-12).

Джерело: ЛІГА:ЗАКОН

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»