• Посилання скопійовано

Тривалість однієї зміни може бути і 24 години, і 12 годин

Лист Мінсоцполітики від 29.08.2012 р. №317/13/116-12

Тривалість однієї зміни може бути і 24 години, і 12 годин

Влаштовуючись на роботу у супермаркети, які працюють понад 8 годин і/або цілодобово, а також на безперервно діючі підприємства або виробництва, цехи, слід розуміти, що облік робочого часу працівників на них ведеться підсумовано. Це пов'язано з тим, що у таких магазинах/підприємствах за умовами роботи не може бути дотримано 36-годинного робочого тижня для скороченої тривалості робочого часу або 40-годинного — для нормальної (ст. 61 КЗпП України).

При цьому норма робочого часу за період (тиждень, місяць) визначається за календарем з розрахунку 40-годинного робочого тижня з урахуванням скороченого робочого часу напередодні вихідних днів до 5-ти годин та напередодні святкових і неробочих днів — на 1 годину 

Розрахована у такий спосіб норма робочого часу реалізується шляхом встановлення роботи за графіком змінності з максимальною тривалістю роботи протягом дня (10 — 12 годин). Хоча нерідко такі зміни тривають і довше.

Увага! На сьогодні немає нормативного документа, який би давав право встановлювати тривалість зміни 24 або 12 годин. Тож вона визначається за погодженням між працедавцем та профспілковою організацією або у колективному договорі (такої позиції дотримується Мінсоцполітики у коментованому листі).

Причину такої уваги до цієї проблеми озвучив Інститут медицини праці у листі від 27.05.2003 р. №11/392 на запит Мінпраці: «Графіки з 12-годинними змінами можуть бути привабливими як для працюючих, так і для працедавців з тієї причини, що при їх використанні значно більше часу відводиться на відпочинок між змінами порівняно, наприклад, з 8-годинними графіками. Проте встановлення подовженої тривалості робочого дня працівникам не рекомендується, оскільки така тривалість роботи призводить до значного напруження організму і, як наслідок, до швидкого розвитку втоми. Тож триваліша зміна може мати негативні наслідки для працездатності і стану здоров'я працюючих. Особливо це стосується тих випадків, коли графік передбачає роботу як у денних, так і в нічних змінах».

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»