• Посилання скопійовано

Якщо роботодавець прощає борг, він платить податок, поки не повідомить фізособу

Лист ДПСУ від 14.08.2012 р. №320/0/61-12/17-115

Якщо роботодавець прощає борг, він платить податок, поки не повідомить фізособу

Свого часу ми неодноразово порушували питання анулювання підприємством боргу своїм колишнім працівникам. На сьогодні ця проблема знову нагадала про себе.

Згадаймо ситуацію: багато підприємств практикували надання своїм працівникам довготривалих позик на купівлю авто або квартири, іншого рухомого чи нерухомого майна. Згодом працівник звільнявся, і дехто з колишніх роботодавців пробачали (анульовували) суму позики (боргу), що залишалася несплаченою на дату звільнення. І тоді колишній працівник мав самостійно сплатити податок з прощеної суми (15%) та включити дані про неї до річної податкової декларації.

Але ось уже майже два роки ми живемо за Податковим кодексом, приписи пп. «д» пп. 164.2.17 якого у частині оподаткування прощеної суми боргу містять:

1. Загальну вимогу щодо оподаткування таких сум, а саме: до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку — фізособи включається сума боргу, анульованого кредитором за самостійним рішенням, до закінчення строку позовної давності. 

2. Спеціальну вимогу — якщо колишній роботодавець повідомляє фізособу-боржника рекомендованим листом з повідомленням про вручення про анулювання боргу.

Увага! Лише виконання спеціальної вимоги покладає на фізособу (боржника) обов’язок самостійно сплатити ПДФО зі суми прощеного боргу та відобразити її у річній податковій декларації. На цьому наполягає і ДПСУ у коментованому листі.

Простіше кажучи, поки фізособа не розпишеться у повідомленні про вручення листа (іншого документа), який свідчить про рішення колишнього роботодавця простити (анулювати) борг, він не зобов’язаний платити податок.

У цьому разі кредитор несе всю відповідальність за таке прощення (анулювання).

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь