• Посилання скопійовано

Що таке багатозмінний режим роботи та чи обов'язкова доплата за роботу у вечірній час

Мінсоцполітики розповіло про порядок та підстави запровадження багатозмінного режиму роботи, надання відпусток за роботу у вечірню і нічну зміни та доплати за роботу у вечірній час

Що таке багатозмінний режим роботи та чи обов'язкова доплата за роботу у вечірній час

Мінсоцполітики у листі від 29.04.2016 р. №493/13/84-16 відповіла на наступні питання.

 

Що таке багатозмінний режим роботи?

Чинним законодавством не визначено поняття "багатозмінний режим роботи". Багатозмінний режим роботи передбачений постановою ЦК КПРС, Ради Міністрів СРСР та ВЦРПС від 12.02.1987 р. №194 та роз'ясненням Держкомпраці СРСР від 17.03.1989 р. №6/6-140.

Окрім того, відповідно до статей 57, 58 КЗпП час початку і закінчення щоденної роботи (зміни) передбачається правилами внутрішнього трудового розпорядку і графіками змінності відповідно до законодавства.

Графіки змінності, які застосовуються на практиці, передбачають прямий порядок чергування працівників по змінам (після першої зміни працівник переходить у другу, а потім - у третю) або в зворотному порядку.

Під змінною роботою розуміється метод організації праці у дві, три або чотири зміни, який може бути безперервним або з перервами, при якому працівники послідовно змінюють один одного на одних і тих же робочих місцях відповідно до графіка змінності (роботи), що вводиться у випадках, коли тривалість виробничого процесу перевищує допустиму тривалість щоденної роботи, а також з метою більш ефективного використання устаткування, збільшення обсягів продукції, що випускається, або послуг, що надаються.

Отже, Мінсоцполітики підсумовує, що багатозмінний режим роботи - це такий режим, коли на підприємстві, в установі, організації робота протягом доби виконується у дві і більше змін, тривалість кожної з них не повинна бути меншою за встановлену законодавством тривалість робочого дня.

Читайте також: Змінний графік роботи: трудові обмеження і гарантії, облік робочого часу

 

Чи обов'язковою є доплата за роботу у вечірній час?

Статтею 14 Закону про оплату праці визначено, що договірне регулювання оплати праці працівників підприємств здійснюється на основі системи угод, що укладаються на національному (генеральна угода), галузевому (галузева (міжгалузева) угода), територіальному (територіальна угода) та локальному (колективний договір) рівнях відповідно до законів.

Підприємства самостійно встановлюють в колективному договорі форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат, з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною, галузевими (міжгалузевими) і територіальними угодами.

Генеральною угодою про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні на 2010 - 2012 роки встановлено доплату в розмірі 20% годинної тарифної ставки (окладу, посадового окладу) за кожну годину роботи у вечірній час з 18 до 22 години (при багатозмінному режимі роботи).

Для підприємств, які знаходяться у сфері дії генеральної, галузевої (міжгалузевої), територіальної угод, встановлення цієї доплати у розмірі не нижчому, ніж визначено угодами в колективному договорі, є обов'язковим.

Читайте також: Робота у нічний час: коротко про головне від Держпраці

 

Чи передбачено додаткові відпустки за роботу у вечірню і нічну зміни?

Види відпусток та порядок їх надання регламентовані Законом України "Про відпустки", Кодексом законів про працю України та іншими актами законодавства.

Надання відпусток за роботу у вечірню і нічну зміни чинним законодавством не передбачено.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Міністерство соціальної політики

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»