• Посилання скопійовано

Відсутність посадових інструкцій може бути кваліфікована як порушення законодавства про працю

Лише за наявності посадової інструкції потенційний працівник буде чітко знати права та обов’язки, що покладаються на нього при виконанні ним роботи, що унеможливить конфлікт між ним та роботодавцем з приводу їх виконання

Відсутність посадових інструкцій може бути кваліфікована як порушення законодавства про працю

Посадова інструкція є важливим елементом організації праці у будь-якому трудовому колективі і регламентує виконання працівником своїх функцій. Цей документ визначає організаційно-правове становище працівників та забезпечує умови для ефективної праці. Зазвичай, включає в себе короткий виклад основних обов’язків, повноважень і необхідних навичок, що відносяться до окремої посади на підприємстві. Застосування посадових інструкцій визначається нормативно-правовими документами, перш за все, статтею 29 КЗпП.

Відповідно пункту 2 статті 40 КЗпП, відсутність посадових інструкцій може викликати труднощі для керівництва підприємства в певних ситуаціях. Саме дані посадової інструкції можуть бути аргументом у спорі між роботодавцем та працівником. В посадовій інструкції прописано, що конкретно входить до кола обов’язків працівника. Адже, посадова інструкція складається для посади, а не для конкретної людини, що її обіймає.

Необхідність застосування посадової інструкції обумовлено й розділом «Загальні положення» Випуску №1 Довідника кваліфікаційних характеристик професій (ДКХП).

Посадові інструкції складаються для працівників усіх посад, що зазначені в штатному розписі і повинні відображати повний перелік завдань та обов’язків, повноважень і відповідальності, у разі потреби мати необхідні пояснення, а всі терміни – чіткі визначення.

Під час складання посадових інструкцій потрібно використовувати:

— Класифікатор професій;

— кваліфікаційні характеристики професій згідно з ДКХП;

— нормативні документи підприємства;

— колективний договір (статут);

— правила внутрішнього трудового розпорядку.

Так, як посадова інструкція складається з розділів, то під час розробки необхідно використати єдиний загальноприйнятий підхід щодо їх побудови та забезпечити чітке і стисле формулювання змісту кожного розділу.

Лише за наявності посадової інструкції потенційний працівник буде чітко знати права та обов’язки, що покладаються на нього при виконанні ним роботи, що унеможливить конфлікт між ним та роботодавцем з приводу їх виконання.

Відсутність посадових інструкцій може бути кваліфікована як порушення законодавства про працю.

Державний інспектор сектору експертизи умов праці
Управління Держпраці у Рівненській області Світлана Нагорна

***

Від редакції: Про які саме порушення може йти мова, у консультації не йдеться, але, на нашу думку, це "інші порушення вимог законодавства про працю", за які відповідно до п.1 ст 41 КУпАП, накладається штраф від 30 до 100 нмдг (510-1700 грн).

Джерело: Держпраці у Рівненській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»