• Посилання скопійовано

Як діяти, якщо на підприємстві виникла бійка між працівниками

Держпраці надала роз'яснення щодо дій керівника та співробітників підприємства, якщо працівник отримав ушкодження в робочий час під час бійки

Як діяти, якщо на підприємстві виникла бійка між працівниками

Держпраці у Луганській області розглянула випадок, коли ескалація конфлікту між працівниками дійшла граничної межі і вилилась у бійку.

В цій ситуації свідки події повинні зробити наступне:

1) терміново організувати надання першої невідкладної допомоги потерпілому, за потреби забезпечити його доставку до лікувально - профілактичного закладу;

2) викликати поліцію.

Керівник структурного підрозділу, де трапилася бійка, повинен:

- невідкладно зафіксувати всі обставини події  у доповідній записці на ім’я керівника підприємства, бажано із зазначенням свідків;

- отримати письмові пояснення від учасників бійки. Письмові пояснення важливі, насамперед, для з’ясування причин конфлікту. Разом з тим, вони потрібні й при визначенні відповідальності. Якщо учасник (учасники) бійки відмовляються від надання письмових пояснень, слід скласти відповідний акт.

Якщо отримані працівником тілесні ушкодження призвели до тимчасової чи постійної втрати працездатності постає питання: чи підпадає бійка під категорію нещасних випадків  виробничого характеру?

На сьогодні в Україні діє Порядок проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затверджений постановою КМУ від 30.11.2011 р. №1232 (далі - Порядок №1232).

Обставинами, за яких нещасний випадок визнається таким, що пов’язаний з виробництвом і складається акт за формою Н-1, зокрема, визначено заподіяння тілесних ушкоджень іншою особою або вбивство потерпілого під час виконання чи у зв’язку з виконанням ним трудових (посадових) обов’язків або дій в інтересах підприємства незалежно від початку досудового розслідування, крім випадків з’ясування потерпілим та іншою особою особистих стосунків невиробничого характеру, що підтверджено висновком компетентних органів (пп. 16 п. 15 Порядку №1232). Таким чином, залежно від обставин, що призвели до бійки, нещасний випадок можна кваліфікувати і як такий, що пов’язаний з виробництвом, і як непов’язаний.

 На підприємстві готують наказ про накладання дисциплінарного стягнення на працівника, який спричинив бійку, порушив дисципліну на підприємстві. За порушення трудової дисципліни КЗпП передбачає дисциплінарну відповідальність у  формі догани або звільнення.  Стягнення оголошується у наказі(розпорядженні) і повідомляється працівникові під підпис. Якщо працівник відмовляється ознайомитися з наказом про стягнення, оформлюють відповідний акт.

Джерело: Держпраці у Луганській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»