• Посилання скопійовано

Норми робочого часу на 2017 та 2018 роки з врахуванням змін у календарі свят

Закон про введення нового свята 25 грудня (Різдво) підписано і опубліковано. Тож, вже цього року українці матимуть на один день відпочинку більше. Як вплинула ця зміна на норми робочого часу у 2017-2018 рр. - читайте у статті

Норми робочого часу на 2017 та 2018 роки з врахуванням змін у календарі свят

Що саме змінив Закон № 2211?

Докладно про зміни, внесені Законом України від 16.11.2017 р. №2211-VIII,  ми розповідали тут.

Якщо коротко, то:

  • У 2017 році – 25 грудня буде додатковим святковим і одночасно неробочим днем. У цьому році він припадає на понеділок. А отже, жодних обов’язкових перенесень робочих днів робити не треба.
  • У 2018 році – крім 25 грудня, який тепер буде святковим/неробочим днем й надалі, в календарі відбудеться ще одна зміна. Замість двох святкових днів 1 та 2 травня під гучною назвою «День міжнародної солідарності трудящих» матимемо лише один святковий день 1 травня під не менш гучною назвою  «День праці». 

Більше жодних змін до ст. 73 КЗпП не вносилося. Тобто решта святкових та неробочих днів залишаються на своїх місяцях.

Не вносилися зміни і до інших статей КЗпП, які регулюють застосування свят. Тому загальні правила праці в зв’язку з наявністю свят, в тому числі, нововведених, залишаються ті самі. Розглянемо їх докладно.

 

Норми робочого часу – 2017

Раніше Мінсоцполітики щорічно і заздалегідь оприлюднювало листи з нормами робочого часу на наступний рік. Не був винятком і 2017 рік. Про розраховані Мінсоцполітики норми на цей рік ми писали тут.

Але поява нового свята змінить ці розрахунки.  Роз'яснень від Мінсоцполітики ще немає, але, на нашу думку, нові норми будуть наступними.

Розрахунок норм тривалості робочого часу-2017 від редакції >>

Що ми бачимо?

1) Кількість свят у грудні зросте на 1 день. Втім, оскільки святковий день припадає на понеділок, ані перенесення робочих днів, ані скорочення тривалості робочого дня 22 грудня робити не треба;

2) Норма робочого часу у грудні (а отже, і цілком за 2017 рік) зменшиться. Показник зменшення залежить від встановленої роботодавцем кількості робочих годин у тижні. Наприклад, при  40-годинному робочому тижні зменшення відбудеться на 8 годин.

 

Норми робочого часу – 2018

Мінсоцполітики повідомило, що видавати лист з нормою робочого часу на 2018 рік не планується. Роботодавці повинні розраховувати її самостійно, виходячи з режиму роботи, запровадженого на підприємстві.

Усе про зарплату і кадри
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Свого часу ми це й зробили у аналітиці. Хоча пізніше фахівці Мінсоцполітики все ж таки свої розрахунки надали. Хоча й не в традиційному листі, а на сторінках «Вісника». 

Та в будь-якому випадку зміни до ст. 73 КЗпП призводять до необхідності такі розрахунки відкоригувати. 

Розрахунок норм тривалості робочого часу-2018 від редакції >>

Що ми бачимо?

1) Кількість свят у травні зменшиться на 1 день, а у грудні зросте на 1 день. Втім, оскільки 25 грудня припадає на вівторок, перенесення робочих днів робити не треба. А ось скорочення тривалості робочого дня 24 грудня на одну годину робити треба.

2) Оскільки один святковий день відмінили, а другий день додали, здається, загальна кількість робочих годин за рік не повинна була змінитися. Але це не так. За рахунок скорочення на одну годину роботи 24 грудня – це і буде різницею, на яку зменшиться загальна тривалість робочого часу в 2018 році. 

Тепер, маючи цю інформацію, надамо відповіді на запитання, які вже виникли у наших читачів.

 

Що робити з працівниками, яким встановлено індивідуальний графік?

Тут дуже просто. Ті працівники, які працюють за звичайним графіком і потреби в роботі яких у святковий/неробочий день немає, 25 грудня відпочиватимуть.

Якщо за встановленими їм графіками 25 грудня 2017 року у працівників робочий день, то цей день треба буде оплатити у подвійному розмірі. Заміна такого дня іншим днем відпочинку не доцільна, адже в такому випадку вони не виконають встановлену їм норму робочого часу. Про це Мінсоцполітики зазначав у листі від 09.12.2014 р. №922/13/155-14.

 

Як бути із працівниками, які 25 грудня 2017 року перебуватимуть у відпустці або на лікарняному?

Якщо нарахування і виплата відпускних та лікарняних ще не відбулися (накази на відпустку ще не видавалися), то слід враховувати новий святковий/неробочий день.

Загальні правила відомі:

  • святковий/неробочий день, який припадає на відпустку, не оплачується і днем відпустки не вважається. Наприклад, якщо складається наказ про надання відпустки з 11 грудня  2017 р. по 31 грудня 2017 р., то відпускними будуть лише 20 календарних днів.  Якщо складається наказ про надання відпустки тривалістю 16 днів з 11 грудня 2017 р., то приступити до роботи працівник має 28 грудня 2017 р.;
  • для оплати лікарняних (та допомоги по вагітності та пологах) поява нового свята нічого не змінить. Період, зазначений у листку непрацездатності (і в наказі про надання відпустки по вагітності та пологах), оплачується повністю, без вирахування святкових та неробочих днів.

Якщо ж працівник вже перебуває у відпустці, наказ виданий та виплата відпускних (допомоги по вагітності та пологах) вже відбулася раніше, то наслідки наступні:

- Для декретної відпустки та допомоги по вагітності та пологах нічого не змінюємо.

- З щорічною основною відпусткою доведеться розбиратися і вносити зміни (за потреби).

Так, якщо було складено наказ про надання відпустки з 1 грудня  2017 р. до 31 грудня 2017 р., то відпускними будуть лише 30 календарних днів. Отже, суму відпускних треба буде зменшити (бухгалтерською довідкою). Маємо переплату по відпускних, яку слід буде врахувати при наступних розрахунках із працівником. Оскільки КЗпП не розглядає такий варіант вирахувань, як зміни у законодавстві, вважатимемо це лічильною помилкою. І видаємо наказ про утримання зайвих відпускних із зарплати працівника (згідно зі  ст. 127 КЗпП).

Якщо складається наказ про надання відпустки тривалістю 26 днів з 1 грудня 2017 р., то приступити до роботи працівник має 28 грудня 2017 р. Якщо дата виходу на роботу в наказі не зазначалася, то перерахунок дати виходу на роботу здійснюється автоматично і змін в наказі не потребує. Не змінюється і сума відпускних, адже вони розраховувалися за 26 днів і тривалість відпустки не змінилася.

Зверніть увагу: надалі для обрахунку середньоденної зарплати для оплати відпусток та компенсації за невикористані відпустки згідно з Порядком №100 треба буде враховувати зміни у ст. 73 КЗпП. В грудні 2017 року це робити не потрібно, оскільки він до розрахункового періоду не потраплятиме, а ось в наступних місяцях, так. 

 

Як працюватимуть банки 25 грудня 2017 року?

Про оприлюднений НБУ графік роботи банків під час новорічно-різдвяних свят ми вже писали тут. Але у ньому нічого не сказано про 25 грудня 2017 року. Можливо, тому що на той час Закон № 2211 не був ще опублікований.

Проте зараз уже відомо, що  Закон набере чинності завтра, 2 грудня. З цього приводу фахівці фахівці НБУ роз'яснили на сторінці у Фейсбуці«Рішення НБУ, проілюстороване інфографікою, стосується регламенту роботи СЕП НБУ та порядку роботи банківської системи України в період завершення звітного року, який триватиме з 27.12.2017 до 09.01.2018. Після набрання чинності закону №5496, 25 грудня стане вихідним днем для всієї держави, і окремого рішення НБУ з цього приводу не потребується».

Тобто, 25 грудня 2017 року СЕП, система електронної пошти НБУ, депозитарій НБУ, Система СЕРТИФ, Система підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку України НБУ, система з купівлі та продажу кредитних ресурсів у національній валюті на міжбанківському кредитному ринку України "КредІнфо2", Автоматизована інформаційна система "Реєстр договорів з нерезидентами 2" не працюватимуть.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»