• Посилання скопійовано

Держпраці про правила поділу щорічної відпустки на частини

Чи можна видати наказ про поділ щорічних відпусток на частини по 7 днів через виробничу необхідність?

Держпраці про правила поділу щорічної відпустки на частини

Держпраці у Волинській області роз'яснила, що не можна видавати наказ про поділ щорічних відпусток на частини по 7 днів через виробничу необхідність. Адже такий наказ суперечить двом нормам Закону «Про відпустки» (ч. 1 ст. 12):

  • ділити щорічну відпустку можна на прохання працівника;
  • у разі поділу щорічної відпустки одна безперервна частина має бути мінімум 14 к. д.

Отже, ініціювати поділ відпустки має працівник, а не роботодавець. Тому наказ про поділ відпусток — неправомірний.

Відповідальність — штраф, який сплачуватимуть:

Докладніше про  штрафи за порушення трудового законодавства та оплати праці - читайте тут>>

 

Від редакції

Отже, як можна поділити щорічні відпустки? На прохання працівника та за згодою з роботодавцем щорічну відпустку може бути поділено на частини будь-якої тривалості. Проте основна безперервна її частина має становити не менше 14 календарних днів. Це може бути як перша частина, так і друга, третя і т. д. частини відпустки. Саме тому зазначений у роз'ясненні від Держпраці поділ відпустки на тижні (декілька відпусток саме по 7 днів) неприпустимий.   

Усе про зарплату і кадри
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Наприклад, до кінця робочого року відпустку працівника загальної тривалості 28 днів може було поділено на три невеличкі відпустки: на 6, 8 та 14 днів. 

Також, як правильно зауважує Держпраці, ініціатором такого поділу має бути працівник. Але, зверніть увагу: у ст. 12 Закону про відпустки не говориться про обов'язок роботодавця провести такий поділ. Тому з метою недопущення втрат робочого часу роботодавець може й не погодитися на поділ відпустки. Або ж він може запропонувати свої умови поділу щорічної відпустки.

І ще одне - поділ відпустки призводить до того, що вона надається працівнику меншої тривалості, але частіше. Тож не забувайте, що невикористану частину щорічної відпустки має бути надано працівникові, як правило, до кінця робочого року. Але в будь-якому разі це має відбутись не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка! 

***

Читайте також:

Джерело: ДФС у Волинській обл.

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»