• Посилання скопійовано

Кабмін оновив порядок здійснення навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях

Порядок здійснення навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях привели у відповідність до чинного законодавства

Кабмін оновив порядок здійснення навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях

Кабмін постановою від 26.07.2018 р. №592 вніс зміни до Порядку здійснення навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях.

Це рішення вдосконалює систему організації та основних видів і форм навчання посадових осіб та працівників, підвищення їх рівня знань і обізнаності щодо забезпечення пожежної безпеки.

Зокрема, передбачено, що особи у разі прийняття на роботу та працівники щороку за місцем роботи мають проходити інструктаж з питань цивільного захисту, пожежної безпеки та дій у надзвичайних ситуаціях.

Посадові особи до початку виконання своїх обов’язків і періодично (один раз на три роки) мають проходити навчання та перевірку знань з питань пожежної безпеки.

Особи, яких приймають на роботу, пов’язану з підвищеною пожежною небезпекою, мають попередньо пройти спеціальне навчання (пожежно-технічний мінімум). Працівники, зайняті на роботах з підвищеною пожежною небезпекою, один раз на рік проходять перевірку знань нормативних актів з пожежної безпеки.

Програми проведення інструктажів (вступний, первинний, повторний, позаплановий та цільовий), програми навчання посадових осіб з питань пожежної безпеки та програми спеціального навчання (пожежно-технічний мінімум) затверджуються керівниками підприємств, установ та організацій.

Порядок затвердження таких програм, організації та контролю їх виконання визначається МВС.

 

Від редакції

Порядок привели у відповідність до норм Кодексу цивільного захисту. Ст. 40 Кодексу передбачено процедуру навчання пожежній безпеці. 

Зокрема, навчання працюючого населення діям у надзвичайних ситуаціях є обов’язковим і здійснюється в робочий час за рахунок коштів роботодавця за програмами підготовки населення діям у надзвичайних ситуаціях, а також під час проведення спеціальних об’єктових навчань і тренувань з питань цивільного захисту.

Особи під час прийняття на роботу та працівники щороку за місцем роботи проходять інструктаж з питань цивільного захисту, пожежної безпеки та дій у надзвичайних ситуаціях.

Особи, яких приймають на роботу, пов’язану з підвищеною пожежною небезпекою, мають попередньо пройти спеціальне навчання (пожежно-технічний мінімум).

 

Що буде за непроведення інструктажу?

Допуск до роботи осіб, які не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з питань цивільного захисту, зокрема з пожежної безпеки, забороняється. 

До того ж обов'язок провести інструктаж новоприйнятого працівника прописано у ст. 29 КЗпП. Відповідно за допуск без інструктажу до роботодавця може бути застосовано штраф у розмірі 1 мінымальноъ зарплати (у 2018 році - 3723 грн).

Нагадаємо, що наразі відповідальність за порушення правил пожежної безпеки встановлено ст. 175 КпАП. Для посадових осіб штраф становить від 2 до 10 н.м.д.г. (34-170 грн).

Але в цю статтю мають внести зміни й збільшити розміри штрафів. Про це ми писали тут

***

Читайте також: Будьте готові! Уряд дозволив ДСНС проводити планові перевірки

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»